Ensamt? Vadåå ?

av cptn G, torsdag, oktober 22, 2009, 19:19 (5294 dagar sedan) @ Gunnar S

Man träffar vänner, eldar kamin i stuga, fikar och räknar resultat etc. Sköter om klubbens material d v s vårt eget.

Hur det går att skjuta säkert? Har jag beskrivit. Tvivla inte. Vi är skitnoga och petiga.

Hur det går att träffa? Jo tack. Träffbilder på diam 10-15 cm, ibland bara 2-3 cm på 25 meters avstånd. Enhandsfattning, 12 sekunder skjuttid på ett mål om ca 20 x 40 cm. 6 skott. Eller två mål 15 x 20 cm på 18 meters håll, 15 sekunder och utgångsställning laddat och peka 45 grader ner tills Eld. Viss belysning finns ibland typ bilstrålkastare, marschaller eller handhållen enkel ficklampa.

Om man förbereder ögona med solglas, svetsglas i 15-20 minuter, får man bra mörkerseende. Ett par mil från storstan är det inte riktigt mörkt ens i skogen.

Som exempel kan nämnas att i USAs ubåtar råder 1 candela i kommandocentralen vid skarpt läge. Det är inte mycket ljus, men det räcker.

F ö är rött ljus bara dumheter. Vitt och svagt ska det alltså vara. Ombord.

Mörkersegling är oftast inget problem vad gäller sikten, om det inte är tjocka moln. T o m instrumentbelysning i svagaste läget kan förstöra mörkerseendet. Rött hjälper inte. En plotter i ögat på natten är ingen bra grej, jag vet. Tusan tar den som kommer upp med en ficklampa rakt i nyllet på rorsman (skytten). En bra 7x50 kikare på nattsegling är god synhjälp. Radar o gps är ju bra men inte att lita på. AIS har inte alla. Utkik är bäst än så länge.

Så ser jag på det hela och det har säkert hjälpt mig då och då :-P

cptn G
-som vanligt säker på sin sak


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum