Avatar

Julgran...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, lördag, oktober 24, 2009, 23:13 (3915 dagar sedan) @ Håkan

Jag anser att det är alldeles för tidigt att köpa julgran redan nu.

Jag är uppvuxen med en fast tro på att julgranar skall huggas eller sågas av egen hand och efter eget val. Nu har det inte alltid blivit på det viset, V:a Götalandsregionen och Halland är relativt tätt befolkat vilket försvårar en smidig hantering av granproblemet.

Men till vår familjs lycka, inte minst min egen och min tonårsdotters, finns här alldeles i närheten en företagsam bonde som säljer ungskogen som växer under kraftdistributionsnätets korsade kablar (med nedhäng). Jag vet inte riktigt hur han får ihop det eftersom jag tror att det är distributionsnätets ägare som också äger marken under gatorna. Men strunt samma, någon dag innan jul fäller vi en av de allra yppersta granar Tomten någonsin kommer att få skåda.

Och när far kommer hem måttas granen in, sågas ned till lämplig längd och snittas för att passa i foten.

Denna metod passar för vårt subtropiska klimat som sällan eller aldrig ger temperaturen möjlighet att krypa under nollpunkten förrän våren borde ha kommit. Handlar det om minusgrader kan granen utan nackdel vara djupfryst långt innan man tar in den ett dygn innan den skall visas upp.

mvh Sven-Plank


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum