Avatar

Peke

av Håkan, Göteborg, måndag, oktober 26, 2009, 19:37 (5290 dagar sedan)

Funderar på att sätta peke på Maxi 33an till nästa år. Dels för den sprillans oanvända gennaker som jag fick med båten för tre år sedan och som aldrig varit hissad, då det saknas däcksfäste och det skulle jag få på ett peke. Dels för att få en bekvämare passage, också genom att öppna pulpiten så att man kan gå i däcksnivå förbi förstaget i stället för ett kliv på fotsteget på halva pulpithöjden.

Men, jag har ett 10 kilos Bruceankare med kätting till ankarspelet, och ankaret med sin sjösättningsvippa är placerad strax till babord om centerlinjen och så att ankaret stuvas med flyna tätt mot skrovet.

Ett peke med rör och teakplank kan lätt byggas runt ankaret så att det går fritt ner och upp, och jag vill inte gärna flytta det längst ut på peket för då flyttar man ju tyngdpunkten ogynnsamt och missar kanske en hundradels LYS.
Men det stag som behövs från peket och ner mot förstäven nära vattenlinjen kommer då att fånga ankaret när det tas in, och vill det sig illa kanske ankaret till och med fastnar på det när det fälls.

Synpunkter och ideér?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum