Avatar

Miljö och sjöfart

av Håkan, Göteborg, måndag, oktober 26, 2009, 22:12 (3915 dagar sedan)

Bara ett par tankar innan jag lägger mig och läser och somnar.

Massor av trådar på planken handlar om miljö och föroreningar, och mycket skrivs om de problem som finns och hur de påverkar allt, från det estetiska för segelbåtsägare i Sverige och till mänsklighetens överlevnad, för att ta ett par extremfall. Måhända alltför extrema för att vara allmänt relevanta...

I stort sett all erfarenhet omkring ledarskap säger att man uppnår bättre resultat med beröm än med kritik, samma med barnuppfostran och inom idrott - och förmodligen inom sjöfart, eller?
Så varför verkar jag vara den ende som någonsin skriver något positivt om någon enda aktör inom sjöfarten?

Jag sitter och läser om sjöfart och miljö i en skrift med åtskilliga källhänvisningar, jag nämnde i en annan tråd om hur mycket gods som faktiskt transporteras i världen och hur liten del av den som kommer från eller till Sverige - men i förhållande till vår snudd på försumbara folkmängd ändå imponerande stor del.

Och beträffande miljö har svenska, och nordiska, rederier och organisationer i årtionden varit föregångare jämfört med alla andra länder, ofta till stora extra kostnader som mer eller mindre omedvetet vi alla har accepterat att betala genom prislappen i affären, klapp på axeln där.

Som exempel har många svenska fartyg (i dag cirka 45) sedan många år katalysatorer för att minska NOx utsläpp, inget annat land har så många.

Enligt redan stadfäst internationell lag från IMO får inget fartyg i världen använda bränsle med högre svavelhalt än 0,5% efter år 2025. Redan i dag och sedan många år kör många svenska och nordiska rederier på sådant bränsle, trots att det tredubbla och därmed mycket billigare är tillåtet i Östersjön och Nordsjön i dag, och det niodubbla och ännu mycket billigare är tillåtet i de flesta delar av världen. Trots detta har till exempel Wallenius i alla år kört worldwide med maximalt 1,5% svavel i bränslet.

Viking Line har sedan en tid noll utsläpp i vattnet, inte ens duschvatten går på utsidan utan pumpas iland.

Och för den som inte vill se allt i svart finns det massor mer att se och förstå.

Gonatt.
Håkan
planklobbyist


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum