Värmepump II och isoleringstankar

av cptn G, lördag, oktober 31, 2009, 18:53 (5291 dagar sedan)

Nu har ja släpat hem en luftluftpump Ultimate 10 pro plus inverter, lagom för min lilla kåk.

Att läsa kinesisk översättning av installationsanvisning är skitkul. Är man inte teknisk själv är det stor chans att göra fel. Lines betyder Tubes, måtten är obefintliga på ritningar etc. Man får måtta och vara noga själv, tänka före efter.

Guskelov har man havskryssare och är van att lösa delikata installationer, så värmepumpen känns inte så svårlöst.

Tänker inte gå in på detaljer men modellen kostade 8500 sek och då kommer dom hem till mig och gör sista anslutningen av två rör med vacuumsug och s k köldmedel.

Själv ska jag nu bygga en snygg utomhuslåda med jalusigaller och tak för utomhusdelen. Den ska enkel kunna öppnas för service. Målas svartlasyr för bästa värmeutbyte o snösmältning. Papptak 15 grader snett från fasaden. Virke 45x45, 45x70 imp, taklucka i 6 st råspont 95 mm o takpapp. Jalusi av 18x70 plan i 45 graders lutning. Det blir snyggt.

Ska jag lyxa till med en fotplåt?

Lite spec är el dragning. 10 A och, som jag vill ha det, på samma säkring för utomhus- o inomhusenheterna är inte självklart i alla kåkar. Så lokala Elnisse måste anlitas. Jag mekar inte i elcentralen, som är ny modern med autosäkringar och jordfelsbryt osv

Nu har jag kollat på grannarsnas luftpumpar och dom ser likadana ut som mitt märke, Ultimate. Närmaste grannens, som jag ser här från fönstret, är en Panasonic i samma storlek. Kostade nästan 25 papp förra året.

Så min apparats längre livslängd genom senare inköp, plus mindre än halva priset, gör att mitt dröjsmål med att skaffa luftpumpen hittills varit lönsam. Trots mina elräkningar 28 tusen om året.

Vi får se om det blir sparat nåt eller inte i långa loppet.

PS Båtrelation är att alla besparade penningar läggs på båten :-P

cptn G
-lever säkert på hoppet


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum