Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, fredag, mars 04, 2011, 18:22 (4801 dagar sedan) @ Seawolf

Människan har i sin strävan att förstå och förklara sin omgivning hittat en massa olika strukturer och modeller. Från de minsta kvarkar via elementarpartiklar, atomer, molekyler, kristaller, formationer, planeter, solsystem, galaxer, universa. (Ja, flera universa, inte universum.)

Parallellt med detta har hon formulerat en massa matematiska och fysikaliska begrepp och samband med vars hjälp ovanstående delvis klarläggs.

Den felande matematiska länken som uppmärksammades för några årtionden sedan kallas kaosmatematik och kan användas för via plottning visa allehanda fantasieggande mönster, fraktaler.

Ett i någon mening ändligt universum verkar inte vara någon rimlig sak, lika lite som att de idag minsta förklaringsmodellernas partiklar skulle vara det. Det skulle vara betydligt naturligare att de både nedåt och uppåt fortsätter att finnas strukturer i alla oändlighet, ungefär som man kan finna med fraktaler.

Svaret på frågan är då alltså att världen är utan slut åt alla håll, men att Internet har ett.

Tammetusan alltså!
Här sitter man och slötittar på Vetenskapens värld på SVTplay, 5(18), och genomlider sådär hundra visuella åskådliggöranden av Big Bang.
Då, (start vid 47 spelminuter) dyker en kosmolog upp och redovisar att han genom studier av mätdata som inte stämmer med hittillsvarande förklaringsmodell kommit fram till att det egentligen inte handlar om ett Universum utan om ett Multiversum.

Nu återstår bara att nån annan kosmolog med ung och frisk hjärna kommer till insikt om den filosofiska likheten mellan denna nya Multiversagrej med fraktala och börjar knyta den kosmiska matten till den fraktala!
Det tycks kunna vara så än en gång att det som filosofiskt och sannolikhetsmässigt verkar sannast också visar sig vara sant....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum