jfr datum / data

av Brendan, måndag, november 02, 2009, 17:24 (5288 dagar sedan) @ Anders J

Vilket ju då omedelbart fokuserar på frågan om SAOL är att betrakta som normativ.

Ur förordet: "...Föreställningen att ett ord som inte står i SAOL inte tillhör svenska språket är inte ovanlig men förstås alldeles felaktig...".

SAOB, uppslagsord Centrum: "...pl. -tra...".

Fast det finns väl ingen anledning att driva en diskussion om vad som är rätt eller fel in absurdum, i synnerhet som något strikt normativt rättesnöre inte existerar. Jag är ju inte korkad, (saliga äro de korkade, ty de flyta, se där fick vi in en segelanknytning också...) utan använder data som plural av datum med en viss och möjligen kanske en smula studentikos distans eftersom orden har kommit att få olika innebörd, men jag anser för min egen del att centra är plural av centrum och att "flera centrum" är felaktigt.

För de flesta svenskar är nog SAOL normerande, och Akademiens syfte att SAOL i vissa avseenden ska vara normerande.

Vad ska man ha som norm, om man inte godtar SAOL och Språkrådets anvisningar?

SAOB är ju något helt annat, en historisk kartläggning av det svenska språket från 1521 och fram till våra dagar. SAOB skulle då inte jag kunna tänka mig att använda som norm. Men det är naturligtvis upp till var och en.

Nej, nu lämnar jag detta forum. Det finns andra fora (forum) som pockar på uppmärksamhet, även om det var trevligt att skriva några rader på det här forumet (forat). Ska skriva på de andra forumen (fora) också.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum