Avatar

Köpa bärbar PC

av Rövarn ⌂ @, måndag, november 02, 2009, 18:13 (5282 dagar sedan) @ Tomas E

Ingen större skillnad mellan komponenterna i den bärbara datorn, i ett och samma märke kan man hitta olika tillverkare av komponenter. Det är väl troligen dagspriset som avgör vilket som ska sättas i en ny modell.

I dag finns två stora processortillverkare, Intel och AMD, och de är i stort sett lika bra. Förr hade AMD en kort period problem med överhettning som ledde till förstörd processor, men dessa problem har jag inte hört talas om på väldigt länge.

Det finns ett fåtal hårddisktillverkare och samma gäller här, de är alla i stora drag lika bra. Det är ju så att skulle någon tillverkare prooducera undermåliga produkter fanns snart ingen marknad kvar åt dem.

Grafiken i en bärbar är oftast integrerad på moderkortet, här kan det bli lite problem med kylningen. De flesta grafikkretsar värms fast på moderkortet (infolänk) och funkar inte den processen hundraprocentigt, behövs inte speciellt mycket överhettning för att några kontaktdon ska ge okontakt och grafiken ger upp. Men det är inga vanliga problem och de tillverkare som fått någon serie som varit undermålig har oftast ställt upp med en utökad garanti och reparerat kostnadsfritt, till exempel HP's dv2000-serie.

Skärmen är viktig, stor eller liten, blank eller matt? Personligen använder jag en 17" bärbar i jobbet, den har matt skärm vilket jag tycker är mer behagligt när jag läser och skriver mycket. Blank är kanske att föredra om man vill kolla mycket på bilder och film. Tyngre, grafikkävande spel bör man överväga att låta bli på den bärbara, man blir oftast besviken då man ytterst sällan erhåller samma prestanda ur en bärbar jämfört med en stationär dator.

En ganska viktig detalj och något som skiljer stort mellan tillverkarna är hur kundkontakten är. Har de bra supportsidor på Internet, går det att enkelt nå dem via telefon, får man hjälp vid problem och så vidare är frågor man bör granska innan köp. För egen del kan jag säga att HP, som jag haft ganska mycket kontakt med, fungerar bra, tyvärr kan jag inte uttala mig om andra tillverkare då jag bara varit i kontakt med dem vid enstaka tillfällen.

Utrustning och tillbehör är ju något som skiljer från modell till modell, behöver Du till exempel fyra USB-portar för att kunna använda din utrustning ska Du ju inte köpa en dator som bara har tre, kortläsare finns inbyggt i flera modeller, blåtand, IR, mm. mm., gå igenom ditt eget behov. Prova några olika modeller av olika fabrikat, den som känns mest rätt är troligen den Du ska köpa.

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum