Avatar

Hur fet laddkabel mellan generator och batteri?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, november 02, 2009, 21:06 (5288 dagar sedan)

Och det är alltså mellan bilen och husvangen det är frågan om. Jag skäms inte ens att fråga. Kanske lite bara... hm... I alla fall:
Använder man bilens orginal spinkiga kablar som går bak till kontakten och vidare bakåt blir spänningsfallet så stort att det laddar skitdåligt och batterierna i vangen förstörs om man inte står på "landström" för det mesta, och campingplatser är inget jag vill stå på alls om jag slipper. På Husvangsforum skriver många att de kör med en booster i vangen, den rätar till spänningsfallet och höjer spänningen till 14,4 volt, men den kan max ge 12 ampere.
Generatorn är på hela 100 ampere, med tillräckligt feta kablar borde det kunna utnyttjas. Frågor:
1. Behöver man dra separat minus genom bilen? Om man har en rulle 25 kvadrats kabel, är det inte bättre då att dra dubbla kablar till plussen, (det blir 50 kvadrat enligt miniräknaren) och ta minus genom chassit? Dragkroken sitter säkert med rejäla bultar i bilens ram, eller vad det kallas nu för tiden.
2. I stället för att gå igenom den vanliga Boschkontakten vid dragkroken som också ger spänningsfall, borde man kunna ha en separat kontakt för enbart laddningen? Förslag på sån?
3. Hur grov/grova kablar behövs? Stegade nyss upp, det blir ca 10 meter långt, värre än jag trodde.
4. Är det bara en befängd idé, är det denna booster jag i stället ska anskaffa? priset vete f-a.
http://www.primepower.se/pub_docs/extras/P1300022.pdf

MVH från Rymdsoldat Spjong.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum