Varför...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 14:00 (5316 dagar sedan) @ Rövarn

...måste det alltid vara så noga med stavningen på ett publikt forum? Jag menar, folk i allmänhet begriper ju ändå vad som skrivs på grund av att den mänskliga hjärnan (hos de flesta!) är så pass utvecklad att de kan läsa fastän det finns nårga stavfel! Trots detta kan man ibland se att vissa ideligen ska påpeka att någon stavar fel, men som tur är har vi på detta fantastiska forum en timme på oss att redigera...

Rövarn

Edit: Stafvel

Vänd på frågan! Finns det någon som helst fördel med att stava fel, tycker du?
Visst kan de flesta människor till en viss gräns gissa sig till vad som menas trots felstavningar. Men felstavningar leder till missuppfattningar och är oerhört irriterande, särskilt för dyslektiker, för vilka det är en stor fördel om alla ord är rätt stavade och språket är korrekt grammatikaliskt.

Det finns ingen anledning att stava fel, när det är lika lätt att stava rätt och på det viset framstå som betydligt mer vederhäftig, seriös och trovärdig. Det finns en uppsjö av rättstavningsprogram, som man enkelt kan låta sin text granskas av, innan man postar sitt inlägg. På det viset undviker man de flesta felen.

Man bör även alltid ha sin silverbibel till hands - SAOL, Svenska Akademiens Ordlista.

På det gamla klotterplanket diskuterades rättstavning, grammatikfrågor och särskrivningseländet ganska ofta och språket blev efterhand mycket bra där. Folk tog intryck och lärde sig skriva rätt. Hoppas det blir lika hög klass på det här fina klotterplanket, som åtminstone jag trivs förträffligt med så här långt.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum