Avatar

Skitfet minuskabel?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, november 06, 2009, 10:58 (5278 dagar sedan) @ orven

Ja du Håkan. En sådan där laddare byggde jag för många år sedan till ett företag i Skåne. Dom testade den och betyget blev massor av A+++. Testades i fjällen och där det bara fanns 180 -190 volt och den funkade klockrent.
Från bil till husvagn dundrade den på med 12 Amp vid 8 volt in i convertern.
15 Amp lämnade den vid 10-11 volt för att sedan plana ut upp till 14.2 volt.
Men den blev för dyr att tillverka i förhållande till vad folk la ner på en kombiladdare men jag fick en bra tröstpeng i bonus.

14,4 volt som nämns är inte bra utan där börjar batteriet gasa. Kan bli megasmäll vid gnista.

Nu till saken.
Bilen är ju ett stort plåtskal och leder ypperligt minus.
Pluskabel kan du ju lägga av grövre kaliber om du vill för den får garanterat inte ont i ryggen. Eller en paralell mot den befintliga som hjälper till.

Det är oftast i kontakten Bil - släp som man får spänningsfall. Fukt och dåligt stängda lock framkallar ärg samt pinnarna på husvagnens kontakt blir också angripna.

Jo nu det här med uppconverter. Om ditt husvagnsbatteri har börjat dala så ska det ju laddas. Batteriet själv har ju ingen aning om att du har taskiga kablar eller ärg på vägen utan det slickar begärligt i sig och då så mycket att smala kablar och ärg blir som motstånd.
Convertern gör att du får bättre och snabbare laddning vid den punkten där batteriet törstar vilket innebär att laddning uppnås (minst) dubbelt så fort i det tidiga skedet.

Vid den sista volten och upp tll 14.2 volt så klarar man sig utan converter för ett par Amper klarar dåliga anslutningar och klena kablar.

The switching man

Med upconverter menar du det husvangsfolket kallar booster?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum