Avatar

GPS!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, november 14, 2009, 16:10 (5269 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan
Ändrad av Anders J, lördag, november 14, 2009, 16:52

Eftersom jag tidigare har jobbat tio år på ett företag som utvecklar och tillverkar loggar så borde jag väl sjunga loggens lov. Men de där paddelhjulsloggarna ger jag inte mycket för om det handlar om navigation. Akustiska loggar är annars det normala, mäter vattnets rörelse en bit ut från skrovet.

I våra vatten är det sällan rejält strömt och då menar jag att en GPS är mycket mer bekymmersfri än en logg. I princip alla GPS:er har idag 12-kanaliga mottagare och fartonoggrannheten lever upp till den 0,1 knops upplösning de visar. Jag har också en "Rockport AMPD" som visar fart med 0.01 knops upplösning liksom VMG, men den skulle jag inte rekommendera då programvaran inte känns stabil.

Jag tycker att en liten, billig och vattentät enhet med en lämplig GPS-modul i som bara visar SOG borde ha sin plats på marknaden, men jag tycker inte att jag känner till någon.

Om man däremot seglar i vatten där det är rejält strömt så kommer ju saken i ett helt annat läge och en vattenfartsmätande logg kan vara helt oumbärlig. Kalibrering, kalibrering....

För att slutligen kommentera den ursprungliga frågeställningen så är det väl så att alla GPS:er innehåller programvara som försöker att processa indikerade data så att visningen ska se bra ut, t ex så har de nog alla en speciell "nollfartsdetektor" så att farten ska visa 0.0 vid stillaliggande istället för att bluddra. En del äldre GPS:er som inte orkar med att uppdatera farten så ofta kan nog bära sig åt som beskrivs. Man måste betänka att fart på något vis alltid är förstaderivatan av positionen och det är ju lätt att det blir litet instabilt.

Ursäkta det långa inlägget...


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum