Vem vill?

av Tomas E @, tisdag, februari 07, 2012, 17:09 (4454 dagar sedan) @ Seawolf

Jag satte mig ner med en pensionsystemskunnig bankman härom året för att kolla upp läget. Han inledde med att jag skulle förlora på att ta ut pension för tidigt. Så jag ställde upp antagandet att jag blir 85 år gammal. Sen räknade vi ut hur mycket totalt jag skulle få ut från allamänna pensionen om jag tog ut den med start då, vid 64, eller vid 65 eller 67.

Totalsumman fram till 85 från ATP grundpension var i stort sett densamma, bara lite lägre per månad om jag startade vid 64.

Eftersom jag är stensäker på att den allmänna pensionen kommer att vara förfärligt dålig om tio år så var valet klockrent: Raka ut kastanjerna ur brasan innan de gått upp i rök! Ju förr ju bättre.

Alla de andra pensionerna där det finns efterlevandeskydd och där alltså totalen är mera av privat ägodel har jag förskjutit bortåt i tiden.

Under tiden kan jag ju fortfarande jobba med uppdrag jag kan skaffa eller vill göra för att späda på pensionsutbetalningarna. De inkomsterna skattas lägre då inga ytterligare pensionsbetalningar görs. Så därmed förvandlar jag allmänna pensionspengar som politiker kan komma åt, mot ev. privat sparande som de inte kommer åt lika lätt.

Politikerna har redan förstört det ATP-system som lovades 1960, dvs de bästa 15 åren skulle räknas. Med följd att de flesta inte skaffade eget pensionssparande.

För en del (som mig) som totalt hade jobbat nästan 5 år inom Vattenfallsverket så betydde ju inte de lägre inkomsterna något, de bästa 15 räknades ju. Så när Vattenfall gjordes om till bolag strök man alla pensionsrättigheter från Verks-pensionssystemet för alla som jobbat mindre än 5 år. Mig m.fl.

Sen tog man förstås bort detta 15-årssystem och ersatte med livstidsinbetalning som grund (fast med en fallande skala för vilka som blev drabbade, i mitt fall 50%). Man stal alltså nära 5 års pensionsgrundande inkomst från mig, rakt av!

Som om detta inte skulle räcka så "lånade" Göran Persson en oerhörd summa ur dessa ATP-fonder, och den återbetalningen kommer aldrig att ske.

Det enda pensionssystem som är värt något är ett där envar själv tvingas betala in till sin pension hela livet till en personlig fond, som är klassificerad som privat egendom, och som inte kan stjälas av politiker.

En intressant och skrämmande redogörelse.

Ett litet tillägg: den personliga fonden/pensionslösningen/det ekonomiska oberoendet (vi är inne på samma spår, men använder lite olika termer) bör om möjligt placeras i ett tryggt och förutsägbart skatteparadis med noll upptäcktsrisk.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum