Avatar

Vem vill?

av Nitgubben, tisdag, februari 07, 2012, 21:48 (4459 dagar sedan) @ Seawolf

Att vi står framför ett demografiskt problem är en myt som med jämna mellanrum dyker upp i debatten. Varför det är så kan man undra och då även tänka på varför de som problematiserar det hela gör så.

Det handlar inte om att vi blir äldre utan om hur många som jobbar, förvärsfrekvensen. Under hela 1900-talet då vi blev allt äldre var detta aldrig ngt problem och så länge produktiviteten fortsätter att stiga är det inte heller så i framtiden.

När pensionsåldern var 67 var till en början medellivslängden 60. Sedan dess har medellivslängden ökat till i runda slängar 80 men ökar inte längre så snabbt. Andelen av befolkningen som är 20 - 64 beräknas från idag till 2050 minska från drygt 58% till 54%. Man kan undra varifrån paniken kommer.

Vi behöver folk som jobbar och det gör att vårt problem inte är att de äldre långsamt blir förhållandevis ngt fler än idag utan arbetslösheten. Med 8% arbetslöshet och nästan 25% ungdomsarbetslöshet är problemet inte att vi går för tidigt i pension utan att för få jobbar och varför det är så är vad vi istället borde fråga oss.

En fråga kan vara vilken skillnad det hade varit om de 300 miljarder kroner som den sänkta inkomstskatten har inneburit för samhällsekonomin inte dragits ifrån densamma.

En annan kan vara kan om det är klokt att dränera skattebasen genom att sänka restaurangmomsen, ge bidrag till städning o.dyl. och som nu senast göra välgörenhet avdragsgill.

Vi står inte framför någon lavin av åldringar däremot är det så att vi under lång tid har haft en liknande utveckling som den vi förväntar oss framöver.

Frågan kvarstår. Varför går högern ut med detta förslag?

L


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum