Vem vill?

av Walter Mitty, onsdag, februari 08, 2012, 07:18 (4459 dagar sedan) @ Håkan

Ja, det är enkelt att se matematiken i det hela. Det är knappt ens en politisk fråga, även om det finns en del som försöker knipa popularitetspoäng också här.

Alla ni som tror att det kan vara som förr, eller att det går lika bra med liten inkomst nu som när ni var unga:
- dagens unga i Sverige kommer in sent i förvärvslivet. Alla går numera i gymnasiet, och många på postgymnasial utbildning. Yrkesinträdet sker först efter fyllda 20.
- pensionsålder 65 år sattes på den tiden då medellivslängden var ca 60. (just det, mer än hälften hade dött innan de nådde pension).
- medellivslängden närmar sig nu 80, för att 2050 kanske vara 85 (enligt statistsia centralbyrån).

Bara genom att räkna antalet förvärvsarbetande / icke-arbetande så ser man att förändringarna ovan slår mycket hårt. Det måste till någon typ av åtgärder. Den enklaste åtgärden är att höja pensionsåldern.

Detta borde inte vara någon överraskning för någon, reaktionerna här från en rad djupa tänkare visar att det trots allt är det!

Den som nu tror att det är så jäkla kul att pensionera sig vid 65 med 70-80% av lönen som initial pension kanske skulle betänka hur kul det är om 20 år, vid 85, med lägre pension (i många prognoser sjunker det utbetalda beloppet efter 75 eller 80). Enligt många framtidsprognoser går vi mot en ny inflationstid (kanske som den vi hade på 70-talet, då ni var unga), mycket på grund av resursbrist, så penningvärdet kommer att urholkas. Blir det på 70-talets nivåer så halveras penningvärdet på ca 10 år.

För en gång skull är jag helt enig med Håkan.

/WM


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum