Jag var jättearg på SMHI för...

av Gunnar S ⌂, torsdag, november 26, 2009, 16:08 (5268 dagar sedan) @ kenta

..två år sedan. Det började med att det stod på deras web att (landvädret) uppdaterats kl. XX och med morgondagens datum!
Dessutom var det ungefär samma sak som du klagade på, regnet öste ned och kulingen ven i riggen. Men prognosen sade något helt annat, visade solar och brisar från helt andra riktningar. Så jag ringde.

Det hela ledde till ett långt, givande samtal med en metereolog som helt ärligt berättade att sjöväderprognosen är den enda på hela deras web som granskas manuellt av en riktig metereolog och där prognosen så att säga är en blandning av datorgenererat och manuellt arbete och stämmer väl.
Kustväderåprognosen genereras via dator men kontrolleras manuellt innan publicering för att undvika uppenbara grodor.
Landväderprognoserna ser inte ett mänsklig själ och kan vara uppåt väggarna, framför allt mer än 24h framåt i tiden.

Sedan berättade han att de väderdata SMHI köper är så glesa (därmed billiga) att man inte kan göra tillförlitliga prognoser längre än 24-48h framåt. Han sade rent ut att sajter som WeatherOnLine eller DWD köper data med så mycket högre upplösning att deras 5 dygnsprognoser är då lika noggranna som SMHI's 48 timmars och behöver man veta vädret under en längre tid framåt skall man inte lyssna på SMHI...


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum