Avatar

Misstag

av Nitgubben, torsdag, december 03, 2009, 17:38 (5266 dagar sedan)

Under tjugo- och trettiotalet gjorde man ett stort misstag i många länder i Europa och lät tokhögern få bestämma om vad det offentliga samtalet skulle handla om.

Nu är vi åter där och t.ex. i Danmark har det fått förödande konsekvenser för samhällsutvecklingen och folks uppfattning om t.ex. människor som inte är födda i Västeuropa.

Man kan välja att som det heter "ta debatten" med dem eller så kan man ignorera dem och låta dem fortsätta att föra fram sina idéer om hur saker och ting borde skötas utan att få dem att känna att det de säger har någon egentlig vikt. En svensk tidning lyfte för en tid fram ett tokhögerparti till tv-sofforna och de tilläts för en tid få ta plats i det gemensamma samtalet och även bestämma vad vi ska tala om och vad vi ska anse vara problematiskt.

Jag är inte säker på att det är rätt sätt att hantera dem. För varje gång som t.ex. flyktingarna som kommer till Sverige tas upp som en fråga gror det mer och mer in i folks sinne att det kanske t.o.m. är ett problem och problem bör som bekant alltid lösas.

Därför försöker jag avstå från att lägga mig i de olika trådar som just nu är mest aktiva här. Det blir så lätt att man legitimerar de uppfattningar som ifrågasätter människors lika värde och rätt genom att diskutera med dem som man gör med människor som har en humanitär grunduppfattning.

Detta gäller inte bara frågor om t.ex. minareter utan även en fråga som vem som ska få vistas var och promenera var. Ett skrämmande "vi & dom-perspektiv" odlas just nu här och man kanske bara ger näring åt det om man "tar debatten".

Sedan undrar jag en sak till. Som varandes en av de som skriver mest skit, alltså politik och icke båtrelaterade inlägg saknar jag kritiken som sådana inlägg ofta får. Vad är det i de nu pågående trådarna som gör att de klarar sig undan den kritiken?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum