God...

av Excel 319, lördag, februari 02, 2013, 12:15 (4095 dagar sedan) @ Walter Mitty

Enkel mattematik Håkan. Detta gällde i synnerhet när marginalskatten var högre än nu. Sänker man sin, höga, beskattningsbara inkomst genom avdrag till pensionsförsäkringar, så betalar du en lägre skatt på kvarvarande inkomst. När så försäkringen löses ut så är inkomsten lägre och du betalar lägre skatt på pengarna, igen. Så förklarade i alla fall min pensionsrådgivare, men du kanske har andra åsikter Håkan.
Byt pensionsrådgivare.
1) det var före ca 1992 som marginalskatten var högre än vad den är nu. 20+ år sedan.
2) det är väldigt lite de flesta kan dra av grundat på pensionsförsäkringar (max avdragsgrundande belopp är 12' / år, minskningen i skatt är nästan försumbar)
3) för de allra flesta är det knappt lönt att pensionsspara: skatten är till största delen linjär (och inte progressiv), kostnaderna med pensionssparande är långtifrån försumbara och det är förknippat med icke-försumbara risker (politik och regler kan ändras, skatter kan ändras, banker och försäkringsbolag kan ändra sina regler för utbetalning eller tillochmed gå omkull)
De som har bäst nytta av privata pensionsförsäkringar är försäkringsbolag och banker. Var sa du att din pensionsrådgivare var anställd?

Ditt prat om att de som sparat i pensionsförsäkringar skulle ha smitit undan notan är direkt fel. Samhället ville tidigare uppmuntra till långsiktigt sparande (gissa varför), därför infördes dessa regler. Samtidigt avlastades de offentliga systemen potentiella kostnader - de som på ålderns höst måste ta in på olika former av vårdhem får först betala ur egen ficka, först när det är slut träder det offentliga in.
/WM

Inte många rätt där.
Vi pratar inte, i alla fall inte jag, om pensionssparande i nutid, utan om de som sparade förr, när marginalskatten var 80%. Det är den gruppen som plockar ut pengar nu.
Den som är lite förutseende betalar inte från något eget konto för att inte ligga vården till last. De har sett till att pengarna inte syns och betalar därför inte mer än någon som inte har haft försäkringar. Det gäller att se om sitt hus i tid.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum