Avatar

läst tidigare inlägg i ämnet

av Seawolf @, söndag, maj 26, 2013, 23:05 (3985 dagar sedan) @ Håkan

Tillbaka till skolboken, Håkan.

Den odlade laxens foder består till stora delar av fiskprotein mm (fiskmjöl) som framställs av all den fisk som dammsugs ur haven och som inte går att landa som människoföda direkt. Orsken att den inte landas som fisk är dels att det är arter som av oilka skäl inte uppskattas av folk, dels är det alla de fångster av fisk som ligger utanför det reglerade fångstkvoten, eller som är för liten och därför inte lovlig i fiskhandeln.
Mycket av dessa fångster i världen slangas sen över till flytande fiskmjölsfabriker där allt som räknas är ton och hur många öre per kilo som skall betalas. Det producerade fiskmjölet finns det ingen koll på vad gäller vad slags DNA det innehåller, och utanför alla varianter av spårbarhet.
Haven blir alltså fullkomligt makabert dammsugna på allting. Och för att odla ett kilo slaktvikt t.ex. lax går det åt åtskilliga kilo slaktvikt av vildfisk, varav alltså en del är småfiskar av i övrigt högbetalda arter som fångats utanför kvoterna.
Saken blir inte bättre av att även en stor del av världens broileruppfödning och en del annan slaktdjursuppfödning, bara för att inte tala om odlingen av tigerräkor i mestadels asien, får tillsatser av detta fiskmjöl, eller har det som stapelföda.

Inte för att jag tror att nån kommer ihåg det, men jag har faktiskt försökt beskriva detta skeende redan innan Isabella fick ut sin ännu mera insiktsfulla bok.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum