Pumpfunk

av Walter Mitty, onsdag, januari 06, 2010, 14:25 (5230 dagar sedan) @ cptn G

Att värmepumpen ger värme är inte så underligt, viktigare är den sk värmefaktorn (COP). Moderna luft/luft-värmepumpar anses ha COP > 1 ända ner till -15 grader, men en del av detta är i realiteten nog förhoppningar och reklam. Sedan, vid kallare än -15 grader C, minskar COP snabbt, beroende på konstruktion och modell.

De flesta värmepumpar har COP < 1 vid mindre än -10 grader. Då är det lika bra att stänga av pumpen, den väsnas mest. Även om COP skulle vara något större, som 1.5, så är det tveksamt med nyttan att ha igång pumpen.

Värmepumpar av detta slag gör bäst nytta vid temp 0-15 grader (plus!), då COP kan vara >4, kanske upp till 5 även för enklare pumpar. Det går bra att fortsätta köra dem under 0 grader, men blir det för kallt så blir det. Då är det bara att stänga av och förlita sig konventionella system. (Det är då de konventionella bryter ihop, som hände i spridda delar av Stockholm i natt; typiskt leverantörerna att inte ha tillräckliga marginaler i distributionssystemen för köldknäppar!).

/Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum