Batteribank

av hans, måndag, januari 25, 2010, 21:39 (5212 dagar sedan)

Nu när det bara är några månader kvar till sjösättningen måste vi planera för inköp av nya förbrukningsbatterier. Efter ca tio säsonger har min gamla batteribank, om 3st Tudor Heavy Duty batterier på 140Ah per styck, gett upp. Detta berodde på att en cell i ett av batterierna blev kortsluten och då måste detta batteri kasseras. Då jag inser att man inte kan köpa ett nytt som ersättning för detta och blanda det med de två gamla, kommer jag förnya hela batteribanken. Som ni förstår är jag mycket nöjd med att de hållit i tio år. En orsak till det är nog att jag mycket sällan laddar ur batterierna mer en 50% och låter aldrig batterispänningen sjunka under 11 volt på belastade batterier.

Nu vill jag ha råd och synpunkter vad jag skall ha:

1: skall jag köpa 3 st Tudor HD startbatterier på 140Ah, dvs liknande de jag haft tidigare, eller

2: köpa 4 st Tudor Freeline/Marin på 115Ah, eller

3: köpa 6 st Tudor Freeline/Marin på 80Ah, eller

4: köpa andra märken och storlekar

De begränsningar jag har är att jag har ett utrymme som är 40x52 cm där jag fick in två batterier samt ett utrymme om 20x52 cm där jag hade det tredje. Höjden får inte överstiga 24 cm.

AGM och GEL är inte aktuellt då de är för känsliga för laddningspänningen, men framför allt är jag inte beredd att betala merkostnaden för att eventuellt få ut några års längre livslängd.

Vilket alternativ bör jag välja och varför? Jag har frågot många experter, batterisäljare och företag och fått så olika svar, att jag är förvånad.

En tilläggsfråga om laddning. Jag har ett laddaggregat som ger max 20A och det har fungerat alldeles utmärkt och alltid laddat upp banken under en natt trots att både värme och kyla stått på. Enligt experterna skall laddkapaciteten vara 20 % av batteribanken, dvs över 80A. Måste jag köpa ett nytt större eller ett laddaggregat till?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum