Avatar

Långseglarföredrag med Monica och Peter Lindblom

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, januari 30, 2010, 00:00 (5208 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Fick höra en annan sak av Söderhamns jordenruntseglare Helin, det var han som bjudit hit göteborgarna, de var bekanta sen Kanarieöarna. Jo han sa att alla vet ju att hamnavgifterna blir en tung post när man är ute och seglar. Men i somras när han skulle hemåt från Kanarieöarna, de seglade dit och vände, tog han sällskap med en tysk katamaranseglare. Och den tysken visade på ställen hela vägen hem där de kunde ligga helt gratis! Så på hemvägen hade bara betalat hamnavgift en enda gång.

En annan lustighet var att när Hellins "Koff" kom så nära Sverige att de för första gången sen de for fick in svenska radion så var det första de lyssna på mitt Sommarprogram! Fick återigen beröm för mitt surr om skärgård med mera.

Mer då... Bottin hade ett Windpilot vindroder som de tyckte var helt perfekt. Det hade styrt alla sex åren, och de hade inte ens kostat på att smörja kuggarna. Windpilot är en enkel konstruktion utan servoåra. Det styr slingrigare än de där moderna vindrodren sa han, men man slipper köpa en massa reservdelar som man måste till de moderna. Vilka han menade vet jag inte. Båten har en ganska väldig långköl så det gör väl att ett Windpilot funkar bra. Det blev inte så mycket snack om själva båten ändå, det enda var egentligen det jag frågade om förstagen och vindrodret.

En annan frågade om det gick bra att komma in i det vanliga livet efter sex års segling. På det svarade han "Nej, tyvärr, det går inte alls..."

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum