Teknisk revolution!

av Coppertail @, Perch mountain, måndag, mars 29, 2010, 09:58 (5143 dagar sedan) @ naffatS

Jag jobbade för länge sedan i en båt där livbåtarna drevs med handdrivna propellrar. Väl på plats i livbåten (varje besättningsman hade en bestämd sittplats i en bestämd livbåt)lossade alla en spak som var fäst vid durken och stack ner den i en hylsa mellan fötterna. Sedan drog vi spaken fram och tillbaka. Ett länksystem gjorde att när styrbords"roddarna" sköt fram sina spakar så drog babords"roddarna bak sina. Rörelserna överfördes på nå´t sätt till propellern. För en yttre betraktare måste det sett fånigt ut. Fördelen jämfört med åror var kanske att man lättare kom fri från fartygssidan och att vanlig rodd i hög sjö var svårare för ovana roddare.

Staffan

Detta krävde endel av mitt bästa ninjagooglande, hade aldrig hört talats om något så dumt.
Tydligen inte helt ovanligt dock, tex, S/S United states hade spakdrivna livbåtar.
Förmodligen för att som du säger lättare ta sig ut från fartygssidan men dessutom är det antagligen lättare för en panikslagen passagerare att rycka i en spak än att sköta en åra? S/S U,S livbåtar hade dubbelskrov i aluminium och plats för 140 (!) spaka(nde) passagerare.
Ett annat användningsområde var att evakuera besättningar från brinnande tankfartyg, med spakdrift kunde man ha en täckt båt.
[image]

Coolt, man skulle ha en sådan med midjebälten så kunde man jucka sig fram genom skärgården.
Snacka om brudmagnet.:-D

Tack för upplysningen naffatS.

--
Alea iacta est!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum