Jag måste lägga mig...

av Gunnar S ⌂, tisdag, mars 30, 2010, 10:38 (5142 dagar sedan) @ Coppertail

... i här. Den här sortens tävlingar har jag vuxit upp med, då mina föräldrar kom hit från baltikum där äggmålning med efterföljande äggkrossartävling är viktig tradition under påsken.
Ett tydligt exempel på hur invandrare påverkar svensk kultur!

Äggen skall naturligtvis vara hårdkokta och så små som möjligt. De kokas upp långsamt från kallt vatten.
En allmänt utbredd uppfattning i baltiska kretsar är att ägg som kokas med lökskal (de lindas in i flera varv lökskal som hålls på plats med gummisnodd under kokningen) blir inte bara vackert mönstrade utan även hårdare. Men jag tvivlar. Det skadar dock inte.

Vid tävlingen är det viktigt att spetsända möter spetsända, annars krossar spetsen ounvikligen den trubbiga ändan.

Om man har rymligt samvete och vill tänja litet på reglerna skall man vara den som slår (den andre håller ägget i sin kupade hand) och försöka träffa med sin spets litet vid sidan om motståndarens spets - det ökar chanserna till seger. Men då är det viktigt att slaget sker i exakt 90 grader mot motståndarens träffyta när slaget riktas något vid sidan av spetsen.
Får äggen skjuva mot varandra förlorar man sitt övertag.

Konsten är också att inte slå för hårt, även om motståndarens skal är det som brister först bildar det hårdkokta innanmätet motstånd nog för att även krossa eller åtminstånde försvagta det slående ägget om man har otur. Ett litet, snärtigt och svagt slag är bäst.

Våra tävlingar avslutas med att den som vunnit får krossa sitt segerägg mot pannan.
Kan var nog så smärtsamt då segerägget brukar vara ett elakt litet stycke ägg.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum