Avatar

Om vård av vindinstrument....

av Seawolf @, fredag, oktober 16, 2009, 21:00 (5315 dagar sedan)

Båten har vindinstrument, Silva 4000, från 1988 och jag köpte den 1997. Under åren har jag ett par gånger rengjort, smort och fixat upp givaren så den löper lätt som en viskning. Snurrar sist och först i hamnen vid blekeperioder. Hur man fixar detta och om felvisningar mellan visad och sann VMG kan vara stoff till en hel bok, men så är ju undertecknad också en avdankad gammal instrumentingenjör (- inte musikinstrument, trots en ungdomshistoria med att bygga en HIFi-skivspelare från skratch -)

Härom året råkade jag dra monteringsskruvarna på den trogna gamla visningsenheten för hårt så glaset sprack. Efter lite koll så fick jag tag i en Silva Star, som är kompatibel med mastgivaren från Silva 4000. Problemet var, som det visade sig, att mastgivarens individuella kalibrerdata som tidigare angavs som ett antal anonyma parametrar, numera ställs in som felvärden vid olika gradtal. Och dessa värden finns inte tillgängliga för en gammal givare. Sommaren seglingar har visat att avsaknaden av korrekt kalibrering gör att det är omöjligt att få symmetriska data för olika bogar, oavsett andra offset-inställningar etc., och oavsett att av mänskligt att döma via Windex, vattenfart mm, båten nu tack vare förra vinterns kölprofilspackling seglar bra och rimligt symmetriskt på olika bogar. (Kölprofilspacklingen gav tydlig förbättring på kryss, trots att ytan inte hanns med att göras helt acceptabel. Av prov mot tidigare år att döma har det medfört en fartförlust c:a 0.1 knop i högfartsregistret och antagligen lite mer i lågfart.)

Så nu, med en begynnade pensionering och mer egen tid, har vinterns stora vindinstrumentkalibrering igångsatts. Vindgivaren har totaldemonterats. Kullagren har rengjorts i varm fotogen, sen i vatten och diskmedel. Sen smorts med tunn symaskinsolja. Masttoppskretskortet har kontrollerats för korrosion, och sen skyddslackats med elektronik-lack. Ving-propellern har balanserats så att dess blad väger lika mycket och så att den statisktiskt stannar i vilket läge som helst.

Nu återstår att koppla upp det hela i bänk och sen med en fläkt sätta igång propellern. Sen skall olika vinklar ställas in och deras felvisning noteras, så att motsvarande kalibrervärden kan ställas in på visningsenheten. Silvas vindinstrumement visar bara vinklar då givaren snurrar.

Att mäta är att veta. Och bara den som har örnkoll på sina instruments kalibrering vet på riktigt....

[image]


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum