Avatar

Elbilar och miljö och lite klarspråk...

av Håkan, Göteborg, fredag, december 14, 2018, 08:47 (1950 dagar sedan) @ Pinja

Fördelen med eldrift är ju framför allt den höga verkningsgraden för själva framdriften. Sen finns det ju, som du visar, massor med tveksamheter kring den infrastruktur som komme att krävas. Men hur anser du Seawolf att man bäst skall förfara för att utnyttja eldriftens energieffektivitet?

Pinja

Den stora skillnaden i verkningsgrad finns endast i jämförelsen elmotor - förbränningsmotor, Pinja, resten av framställning och distribution av energi är mindre positivt för eldrift, och för många ändamål förblir eldrift endast en vision tills något helt nytt har antingen upptäckts eller uppfunnits.

För att börja med det senare, fartyg kan drivas med el från batterier endast om deras geografiska användningsområde är så begränsat och repeterande att fasta laddningsstationer kan användas. Typiska exempel är personfärjor i Göteborgs hamnområde där sådant är på gång via ombyggnader av dieseldrivna sådana, dock är en helt eldriven färja just nu färdigbyggd på finländskt varv men blir åtskilliga månader försenad då batterierna inte har levererats...

Stena håller också på med elektrifiering av STENA JUTLANDICA, en stor frakt och passagerarfärja byggd i Holland på nittiotalet, och den lär nu kunna gå på batterier från terminalen i Göteborg och till yttre delen av hamnen, cirka tjugo minuter av en drygt tre timmars överfart till Fredrikshavn och med åtta knops fart i hamnen jämfört med bortemot tjugo utanför hamnområdet. Det är långt till målet om man säger så.

Stora fartyg på längre linjer och utan strikt repeterbarhet, endast förbränningsmotor fungerar i dag och i morgon och troligen under vår livstid.

Kärnreaktor funkar också förstås, ett okänt men stort antal fartyg har det i dag, samtliga militära.

Glöm varje tanke på många tusen civila fraktfartyg med kärnreaktorer world-wide, med låglönebesättningar...

Flyg är ett annat område, det pågår försök med eldrivna flygplan som kan ta passagerare, men det är annars ungefär samma sak där.

Men bilar, där finns det möjligheter att bli elektrifierat miljövänliga, om vi bortser från miljöfaktorer i helhetsbilden förstås. Man ska kunna sin Seawolf.

Utsläppen sker inte i bilen utan någon annanstans, och då man räknar ihop alla verkningsgradsförluster i hela kedjan från framställning av el någonstans till förbrukningen i bilen, blir det inte så kul.

Räknar man också in miljöpåverkan av all tillverkning av sådant som hör ihop just med eldrift, installation av all infrastruktur i hela landet, underhåll och förnyelse av allt, och skrotning av det som blir uttjänt eller havererar, så blir det allt mer okul.

Förresten, om internet med alla sina sidor typ Facebook och liknande fortsätter att växa och kryptovalutor likaså, så kommer snart all el som produceras i världen att gå åt till det...
...och vi på upa drar vårt strå till stacken...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum