Avatar

Angående helhetsbilder i nyheterna

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 05, 2019, 08:37 (1904 dagar sedan) @ ole

Hur man ser på artikeln jag länkade till är vars och ens ensak, ole, men efter att ha läst den artikel du länkade till blev jag lite nyfiken på den där rasistaspekten och kollade på fler ställen.

Har nu läst lite mer och också sett den video på cirka fyra minuter som jag förmodar är den som "min" artikel nämner, och det finns en del att fundera över.

Dels att det skrivs en hel del motstridiga uppgifter om vad som hände, inklusive hur kvinnan själv beskriver det hela i olika referat som sägs återge hennes ord, men det är ofrånkomligt i ett tidigt och upprört skede och inte så mycket att fästa sig vid just nu.

Mer oroande är att rasistkortet tas fram, inte bara av de som nu efteråt tar del i detta och vill stödja kvinnan med polisanmälan och på andra sätt, utan också i tidningsartiklar - detta togs ju också upp i den artikel jag länkade till och där Özz Nujen var tydlig med den aspekten.

Och när man ser de fyra minuternas video och försöker se det övervåld och den vit makt och det knä i ryggen osv som Özz Nujen beskriver så tittar man förgäves.

Det man ser är en hysteriskt skrikande kvinna som av två kontrollanter leds ut någorlunda lugnt från en tunnelbanevagn och fram mot en bänk, med sitt barn gående bredvid, och fås att sätta sig ner - jag får inte intrycket att hon pressas eller att magen är mot bänken och jag ser inget knä heller.
I stället ser jag en av vakterna ta barnet i handen och leda henne lite åt sidan och sätta sig på huk framför barnet och försöka prata lugnande. Jag hör inte heller någon vit makt lugnt säga "lugna ner dig", jag hör väktare försöka få kvinnan att sluta skrika och sansa sig och deras röster låter ganska pressade, inte som vit makt enligt Özz.
Efter en stund reser de henne från bänken och leder henne mot utgången, barnet tas om hand av en av väktarna. Det är vid det här laget minst sex sådana som har kommit till platsen men inga poliser som skrivits på något ställe. Vid dörrarna lägger sig kvinnan plötsligt på rygg, möjligen halkar hon men hon blir definitivt inte fälld av de två som håller henne under armarna, och hon fortsätter skrika och väktarna fortsätter försöka lugna ner henne. Vid det här laget har en eller två åskådare börjat kritisera väktarna och vill hjälpa kvinnan, hela tiden också de på ett ganska lugnt sätt, och jag kan inte se att väktarna är avvisande utan de fortsätter med sin uppgift och efter en stund står kvinnan upp igen.
Då videoklippet slutar går hon vidare med en väktare på var sida som håller i henne, och en väktare bär barnet på sin arm strax bakom och ser ut att fortsätta försöka trösta.

Denna långa beskrivning av två orsaker.

Dels att illustrera hur olika människor beskriver en händelse på olika sätt och med olika referenser, genom egna agendor eller genom brist på förstahandsuppgifter, dels så att de upare som ser videon och kanske ser något annat än jag gör har något i text att hänvisa till.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum