Avatar

Oss Trumpister emellan

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 14, 2019, 21:33 (99 dagar sedan) @ Pinja

Det finns saker där jag ger Trump rätt. En sådan är handelskriget med Kina. Det har alltid framstått som fullständigt obegripligt att vi i väst skall ge Kina fritt tillträde till våra marknader utan att kräva eller eller erhålla det samma tillbaka. Detta har jag upplevt " i skinnet" som projektledare, där minsta mutter som skeppas till Kina skall deklareras och förtullas, alltså betalas tull för, med åtföljande mångdubbla hanteringskostnader och tidsåtgång. Nej, jag håller verkligen på Trump i fallet med Kina, tölp eller inte.

Pinja .

Jag börjar med att hålla med dig helt och fullt, Pinja, i att på den internationella politiska nivån borde alla redan för trettio år sedan ha haft både plan A och plan B, och gärna plan C också, när Kina började expandera. De som kallar sig för proffs politiskt och ekonomiskt borde ha sett senast i slutet nittiotalet vad som var på gång.

Men och ett stort men, i dag sådan situationen är, så är det inte politiker i första hand som ger Kina tillträde till "våra" marknader - det är du Pinja och jag Håkan som gör det.
Och en eller två milliarder andra som vi, med "våra" små och stora och väldigt stora företag som köper kinesiska produkter, och i ökande omfattning också privatpersoner via näthandel i multimilliarder.

Det är enkelt, väldigt enkelt, att stoppa Kina - sluta köp kinesiska produkter.
Sedär, simsalabim så är kriget över och "vi" har vunnit.

Jag hoppas du Pinja och alla andra förstår vad citationstecknen står för, att det inte längre finns några sådana begrepp som våra eller deras i världen när det gäller produktion och handel och transporter, allt är sammanflätat och protektionismen är en relik från historien.

Det Trump, eller mer korrekt hans administration med dess persongalleri och advisors och influencers osv, försöker göra är att bygga en mur - inte bara mot Mexico med förevändningen att de flesta som tagit sig till USA den vägen är knarksmugglare och terrorister - utan mot resten av världen i form av handelshinder som "han" tror ska göra America Great Again".

Som om hela nationen kan göras till en Gated Community gentemot resten av världen.

Hade "vi" steg för steg funnit former att samtidigt både acceptera och påverka hur Kina expanderade, i samklang med andra nationer, kunde möjligen världen av i dag sett lite mer hanterbar ut.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum