Avatar

Viking Sky....

av Håkan, Göteborg, söndag, mars 24, 2019, 08:45 (474 dagar sedan) @ Seawolf

Det vore intressant att få reda på hur alla fyra maskinerna kunde stoppa samtidigt. En säker design ombesörjer ju att det inte skall finnas någon enda gemensam problemklälla som kan orsaka detta.
En rimlig gissning är att det finns någon form av digitalt övergripande styrsystem med gemensamma bussar osv.
Ett annat alternativ är något med bränslesystemen. Det kan väl ändå inte vara frågan om en massa gravrost i kombination med biokolvätebakterier som skakat loss i sjögången och fått fitersystemen att klogga upp. Sånt händer väl bara fritidsbåtar?

Några spekulationer, Seawolf.

En är att de råkat ut för en blackout och att nödgeneratorn inte startat automatiskt. Det leder till totalt bortfall av ström och till skillnad från en diesel i en fritidsbåt har stora fartygsmaskiner flera separata elektriskt drivna system.

Bränslesystem till stora fartygsdieslar har inga filter i den bemärkelsen fritidsbåtar har, de har separatorer som med centrifugalkraft i extremt snabbt roterande trummor (tänk tvättstugecentrifug) separerar olja och smutspartiklar - som det finns stora mängder av i det som bunkras - innan oljan dvs bränslet pumpas till tankar för den dagliga förbrukningen.

Jag tror inte det finns fyra separerade system på ett fartyg med fyra maskiner, dvs fyra dagtankar och fyra skilda pumpsystem med rörledningar och diverse övervakningsutrustning, men på den punkten vill jag gärna höra från någon som vet i stället för att tro. Färjan STENA JUTLANDICA som sedan mitten nittiotalet dagligen går mellan Göteborg och Fredrikshavn har fyra maskiner, och någon upare kanske känner någon maskinist på det fartyget?

Det där med gravrost kan uteslutas då fartyget är byggt 2017, och bakterier likaså då som sagts ovan det inte finns filter som kan kloggas.

Ska bli intressant att följa detta, och det som jag ser som det viktigaste är att omöjligheten att hantera haverier eller andra sorters nödsituationer på kryssningsfartyg med tusentals människor kanske nu får mer fokus än tidigare.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum