Avatar

Viking Sky....

av Seawolf @, söndag, mars 24, 2019, 22:16 (473 dagar sedan) @ Håkan

Några spekulationer, Seawolf.

En är att de råkat ut för en blackout och att nödgeneratorn inte startat automatiskt. Det leder till totalt bortfall av ström och till skillnad från en diesel i en fritidsbåt har stora fartygsmaskiner flera separata elektriskt drivna system.


I så fall borde ett åtgärdande av nödgeneratorn ha inneburit att alla fyra maskinerna skulle kunnat startas. Vilket alltså inte skett.

Bränslesystem till stora fartygsdieslar har inga filter i den bemärkelsen fritidsbåtar har, de har separatorer som med centrifugalkraft i extremt snabbt roterande trummor (tänk tvättstugecentrifug) separerar olja och smutspartiklar - som det finns stora mängder av i det som bunkras - innan oljan dvs bränslet pumpas till tankar för den dagliga förbrukningen.

Jo, det vet jag också (sedan 1982 då jag skrev en basspecifikation på ett övergripande digitalt system för Arendalsvarvet....)

Jag tror inte det finns fyra separerade system på ett fartyg med fyra maskiner, dvs fyra dagtankar och fyra skilda pumpsystem med rörledningar och diverse övervakningsutrustning, men på den punkten vill jag gärna höra från någon som vet i stället för att tro. Färjan STENA JUTLANDICA som sedan mitten nittiotalet dagligen går mellan Göteborg och Fredrikshavn har fyra maskiner, och någon upare kanske känner någon maskinist på det fartyget?

Det där med gravrost kan uteslutas då fartyget är byggt 2017, och bakterier likaså då som sagts ovan det inte finns filter som kan kloggas.

Ska bli intressant att följa detta, och det som jag ser som det viktigaste är att omöjligheten att hantera haverier eller andra sorters nödsituationer på kryssningsfartyg med tusentals människor kanske nu får mer fokus än tidigare.

Absolut. Det är nog läge att noga gå igenom systemuppbyggnaden så att inga enstaka fel, hur löjliga orsaker man än kan fantisera fram, kan få stopp på allt maskineri.
Är det inte dessutom så illa dessutom att stora kommersiella fartyg av klassningssällskapen tillåts ha har så taskig stabilitet att de är beroende av att med maskinkraft kunna hålla stäven mot sjön vid storm på öppet hav för att inte hamna med sjön från sidan så rullningen orsakar kantring? Murphy ser omedelbart chansen .....

Håkan

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum