Avatar

En debattartikel om fiskefrågor...

av Pinja, måndag, mars 25, 2019, 16:07 (476 dagar sedan) @ S-B A-son
Ändrad av Pinja, måndag, mars 25, 2019, 16:22

En artikel som man kan förvänta sig, dvs inget mer än en erbarmlig partsinlaga. Han börjar så här:

Fiske är en av våra basnäringar.

Redan här kan man ju i princip sluta läsa, eftersom redan denna enda mening så totalt avslöjar hans ärende. Att slå vakt om fiskenäringen och dess fullständigt ohållbara metoder. Sedan följer en rad floskler som vi hört i decennier allt medan bestånden utarmats allt mer. Nya metoder, etc. Svaret är helt enkelt detta:

- Trålfiske är till sin natur och metod ohållbart och borde aldrig ha tillåtits någonstans någonsin.

Det finns gott om bevis för detta, både här hemma och på andra håll. Här hemma har vi det iögonenfallande (för den som är intresserad) exemplet Öresund. Trots att annan form av belastning i form av trafik mm är relativt sett större än på andra håll, har fiskbestånden klarat sig avsevärt bättre. Varför, jo för att trålfiske länge varit förbjudet.

Artikelns vurmande för fiskenäringen är rent äcklig i mina ögon. Fiskenäringen är totalt otrovärdig och kommer att fiska upp den sista fisken om man ges chansen. Däremot gläder det mig att man försökt värna fisken (och inte fisket) i JÖK. Kanske kan man här ana närvaron av Isabella Lövin, trots allt. Men det är i EU vi i behöver dessa skrivningar. Det vi sett av den förra regeringens minister Bucht i frågan är tyvärr nedslående. Han tycks, liksom artikelförfattaren ovan, leva kvar i den fullständigt utspelade uppfattningen att fiskenäringen som en "näring" som andra. Vilken den inte på något sätt är. Som så många gånger påpekats gör fiske-"näringen" endast motsvarigheten till att skörda. För bonden är skörden endast det sista momentet i en lång kedja av arbete, av vilka fiskaren gör noll.


Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum