Avatar

Lågt tryck på smöroljan......

av Håkan, Göteborg, torsdag, mars 28, 2019, 08:47 (470 dagar sedan) @ Pinja
Ändrad av Håkan, torsdag, mars 28, 2019, 09:24

Som tack till de som kommit med de senaste inläggen och som kommentar kan jag bara säga att det förblir minst sagt oklart vad som verkligen hänt, bland annat genom att det är via journalister.

Fyra maskiner kan omöjligt ha varit ihopkopplade till ett gemensamt smörjoljesystem då smörjoljan befinner sig i var maskins "oljetråg", för att använda ett bilmotorliknande ord. Tråget är maskinens fundament med ramlager och vevaxel, och för dessa maskiner med en effekt runt tiotusen hästkrafter vardera handlar det om stora mängder olja, jag gissar minst tvåtusen liter per maskin.

Smörjoljepumparna drivs med elmotorer och suger från botten av tråget och tills något annat framkommer, till exempel med ritningar över systemuppbyggnaden, utgår jag från att systemen är separata för var maskin.

Det Pinja undrar över kan besvaras med att stora fartygsmaskiner förbrukar smörjolja, och det beror inte på slitage eller designmiss, utan på deras storlek som gör det omöjligt att skapa så små toleranser att förbränning i cylindrarna helt kan undvikas.

Ska bli intressant att se om det kommer mer tekniskt baserad information om hur fartygets system är uppbyggda.

Håkan

PS
Tittade närmare på det där med smörjolja och förbrukningen specificeras av MAN till 0,5 g/kWh, dvs för de två stora maskinerna ombord på 7.200 kW bortemot fyra liter i timmen.
DS


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum