Avatar

"Eliten" igen

av Håkan, Göteborg, lördag, april 27, 2019, 12:10 (401 dagar sedan) @ Seawolf

Det anmärkningsvärt patetiska i hela denna situation är att det i stort sett totalt saknas en debatt om vilka ändringar som krävs i Sveriges demokratiska system för att politiker och partier skall bli tvungna att aktivt finna ut vad folket anser.

Två saker kan jag peka på som försvagat folkets inflytande rejält:
1) Borttagandet av tjänstemannaansvaret. (Palme och Lidbom höll i yxan)
2) Ändringen så att väljare inte längre kan stryka partiernas kandidater på vallistorna, utan i stället bara kryssa för sina favoriter. Därmed är det praktiskt omöjligt för väljarna att straffa de politiker som de ogillar.

Dagens situation är att politiker måste skita i väljaropinioner och slicka ändalykten på sina partiledningar för att vara valbara. Vid omröstningar måste de trycka på rätt knapp, oavsett väljaropinioner, annars dödas de politiskt av sina partier.

VARFÖR saknas denna förändringsdebatt så systematiskt och konsekvent?

Jag faller nu efter några timmar, Seawolf, för frestelsen att svara (också med versaler) DÄRFÖR!

Det är precis och just för att stärka partiernas och deras politikers roller gentemot väljarna de två ändringarna genomfördes, och det omvända systemet för val av regering i riksdagen är ett tredje exempel.

Dvs att i stället för att den statsministerkandidat som får flest jaröster bildar regering, så är det den kandidat som får minst antal nejröster.

Vilket gör det möjligt för en partiledare med partipiskan i fast hand att tillsätta en statsminister genom att ingen i partiet får rösta nej utan i stället lägga sig platt på rygg och avstå.

Den nuvarande regeringen går till historien och de tre partiledare som stegvis tillsatte den likaså, vilket ingen av dem borde se fram emot om de förstår någonting.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum