Avatar

Tjusningen med tåg

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, tisdag, maj 14, 2019, 14:47 (622 dagar sedan) @ Håkan


För att göra ett hopp till nutiden och till mig, och till dig som just nu läser på din skärm, vi förstår ingenting av det som gör det möjligt för oss och ingen av oss vet någonting om vad som finns på insidan utöver lite vaga benämningar på en del saker.

Håkan


Redan i grå forntiden på Chalmers undervisades i siffermaskinteknik och där ingick bl.a. vad som kallas assemblerprogrammering, samt förstås stordatorprogrammering i några olika högnivåspråk. Samt även analogimaskinteknnik, alltså vad som snart därefter kom att säljas i form av s.k. operationsförstärkare.
Utvecklingen därefter har i stort sett varit extrapoleringar av allt sånt, samt en allt snabbare förflyttning av det in i kolossalt omfattande chips även fast de är pyttesmå.

Men från detta går det hyfsat att på en konceptuell nivå förstå vad vi har omkring oss.
Det djävulska är att livslängden på en omgång chips är så kort, vilket gör produkterna irreparabla samt måste slängas vid minsta struntfel.


Jag sysslade en del på sjuttiotalet just med att jobba med den tidens komponenter, Seawolf, och jag fick också en del utbildning i programspråk och använde en del själv - men alltid just på den konceptuella nivån beträffande vad som fanns inuti alla dessa hårdvarubitar och vad som där hände mera exakt och inte bara i termer av vad man kunde göra med dem.

Till skillnad från just ångmaskiner som vem som helst som har några vanliga verkstadsmaskiner kan bygga. Jag har träffat sådana och förundrats över deras fina skapelser, men vem av oss kan tillverka en transistor?

Håkan

Bäste Håkan, en välfylld damm med en dammlucka är att likna vid en transistor.
Läs boken "Det är hål i transistorn" av Ragnar Forshuvud.

Och Bill Shockley är ju intressant att läsa om.
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Shockley

Mvh Sven-Barry, elektriskt bildad

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum