Avatar

Bensinpriser...

av Håkan, Göteborg, måndag, juni 10, 2019, 08:54 (397 dagar sedan) @ ole

Du e änna otrolig i ditt ältande av just detta med bensinpriser i olika länder, ole, samtidigt som du låter bli att kommentera andra delar av det som skrivits av olika upare och som hela tråden handlar om, effekter av så kallade miljöskatter.

Den här artikeln i dag i Göteborgs-Posten, där professorn i energi och miljö Christian Azar intervjuas, innehåller en del tänkvärt men speciellt de avslutande orden från honom är trams av samma slag som det Isabella Lövin tramsar om.

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/christian-azar-om-klimatdebatten-man-kan-inte-vädja-...

Då det kan tänkas att artikeln inte kan öppnas av icke-prenumeranter klipper jag in de avslutande orden här.

"Större andel miljöskatt
– Det är däremot viktigt att tänka på att det kommer finnas vinnare och förlorare i en sådan utveckling. Därför hade det behövts någon typ av kompensation för de som hamnar på den förlorande sidan, säger Christian Azar.
Om exempelvis bensinskatterna höjs, skulle de som bor på landet och är beroende av sina bilar, kunna få en ersättning för det.
– En del personer tenderar att reagera starkt på olika typer av miljöskatter, men inte lika starkt på till exempel inkomstskatter. Därför tycker jag att man kan sänka andra typer av skatter och höja miljöskatterna. Då behöver den totala skatten inte bli högre, men miljöskatten kommer att utgöra en större andel, säger Christian Azar."

Man ska alltså med miljöskatt minska bensinförbrukningen genom att göra bensin dyrare, men för att folk inte ska behöva minska sitt bilkörande genom försämrad ekonomi på grund av detta ska de få kompensation så de kan fortsätta köpa bensin.

Och frånsett omöjligheten att i förväg veta utfallet av skatteökning på vissa håll och skatteminskning på vissa andra håll så blir resultatet om det lyckas oförändrad total skatteintäkt - och vad finns det då att finansiera miljöåtgärder med?

Plus att det blir, som jag tidigare sagt, alltid de med de minsta marginalerna som får bära bördorna av tramset medan övriga fortsätter som vanligt.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum