Avatar

Extremistiska Sverige

av Håkan, Göteborg, torsdag, juni 27, 2019, 21:02 (110 dagar sedan) @ Cthulu

Är det konsensus helt plötsligt att friskolereformen är dålig? Då är jag glad att vara i opposition, som vanligt. Ensam är stark.
Ska vi ha gratis skola i Sverige som ger alla chansen att studera och bli nåt så är det där vi hamnar. Annars är det som att säga att kommunernas politiker och byråkrati är de som är mest effektiva och lämpade att driva skola. Jag har arbetat i 13 år inom skolväsendet i Sverige och det är min fasta övertygelse att i princip vem fan som helst kan göra det bättre och effektivare än kommunen.

Självklart ska religiösa skolor och liknande dravel bort. För mig låter sånt där snack ungefär som att bara för att det finns problem med kapitalism så ska vi ha kommunism.

Hur en statlig skola fungerar saknar jag kompetens att bedöma men ska man tro de äldre lärarna från tiden innan flumskolan slog till så var det i huvudsak bättre då på den statliga tiden än när kommunen fick ansvaret.

Vad gäller lärare och löner är det något extra att diskutera men jag har tyvärr inte plats att skriva ut det här...

Jag ser inget koncensus att reformen i sig är dålig, Cthulu, men följdeffekterna av det sätt den hanterats är till stor del dåliga och på mätbara sätt.

Det beställningsjobb som Reepalu gjorde med det specifika syftet att avskaffa alla former av privata skolor gillas endast av V och Jonas Sjöstedt, politikern med endast ett ansiktsuttryck och ett enda tonfall vadhelst han säger.

Hur skolan ska återställas till en institution för kunskapsinhämtande i en gemensam organisation för hela landet är en av de "utmaningar" nuvarande och kommande regeringar har att ta i, fanken vet om det kan göras så långt som det har gått i förfallet.

En nödvändig början är då att, som du säger Cthulu, stoppa alla skolor som baseras på egna agendor hos ägarna vare sig de är religiösa, eller av andra slag om det finns sådana. I USA lär det ju finnas universitet baserade på olika sportutövande och det kanske finns huligan- och bengaltändarskolor i Sverige...

Men i stort ser jag artiklar av den sort jag länkat till som viktiga att fundera över som samhällsbetraktelser, också om man kan inte se allt på samma sätt som artikelförfattarna.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum