Inte hemligt......text från SvD

av Cthulu, Enköping, tisdag, augusti 20, 2019, 12:57 (1703 dagar sedan) @ Håkan

Det finns en rad heta ämnen att tala om när Irans utrikesminister i dag träffar Margot Wallström (S). Det svenskägda fartyget som Iran beslagtagit, den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali som hotas av dödsstraff, fängslandena av kvinnor som inte vill ha slöja, kriget i Jemen och kärnenergiavtalets framtid.

Men vem är han egentligen? Mohammad Javad Zarif blev världskänd för fyra år sedan när avtalet som stoppade Irans kärnvapenprogram till slut fick sin slutliga form, efter flera års förhandlingar. Faktiskt de längsta någonsin där samtliga utrikesministrar från länderna i FN:s säkerhetsråd deltagit.

Då sågs han som en hjälte. Avtalet ledde till slopade sanktioner och skulle göra det möjligt för Iran att åter börja handla med världen. Särskilt mer liberala iranier välkomnade ett öppnande mot världen.

Men när USA ensidigt drog sig ur avtalet förra året, efter beslut av president Donald Trump, och återinförde sanktionerna mot Iran föll Zarifs anseende. Landets konservativa krafter hånade honom för att han litade på USA:s löften. Även ayatolla Ali Khamenei – landets högsta ledare – sade att de som övertalade honom att gå med på förhandlingar med Washington begick ett grovt misstag.

Pressen från de konservativa ledde till att Zarif lämnade in sin avgångsansökan i februari i år, efter att ha uteslutits från ett statsbesök av Bashar al-Assad. Då grep in Khamenei in och fick honom att fortsätta. Men han är fortfarande illa sedd av Irans hökar.

Lika illa tycker USA:s hökar om honom. Utrikesminister Mike Pompeo har beskrivit honom som en polerad frontman för ”ayatollans internationella falskspel” och i slutet av juli införde USA sanktioner mot Zarif. Bland annat skulle alla hans eventuella tillgångar i USA frysas – ett besked som Zarif tog med ro.

”Jag och min familj äger ingenting utanför Iran” meddelade han tidningen New York Times. Trots det sved sanktionerna nog ändå för Zarif. Inte bara för att de inte direkt uppmuntrar till de framtida förhandlingar, som USA säger sig vara intresserat av.

Zarif har nämligen en speciell relation till USA, efter att ha bott där i nästan 25 år.

På måndagen besökte Zarif Finland och presidenten Sauli Niinistö.
På måndagen besökte Zarif Finland och presidenten Sauli Niinistö. Foto: Markku Ulander/AP
Han flyttade dit som 17-åring för att plugga i San Francisco. Under de åren lärde han sig bland annat att älska amerikanskt kaffe, som han hellre sägs dricka än traditionellt iranskt te.

Åren i USA hade stor betydelse för Zarifs vägval och för att han så småningom blev Irans utrikesminister.

Zarifs familj var inte särskilt revolutionär men mycket religiös. I hemmet fanns varken tv eller dagstidningar. En radio hölls inlåst så att den inte skulle användas till annat än att lyssna på morgonböner under fastemånaden Ramadan.

I USA däremot kom han i kontakt med en grupp iranska radikala studenter vid universitet i Berkeley, som alla senare skulle komma att göra karriär i det post-revolutionära Iran.

När shahen störtats fick Zarif i uppdrag av Berkeleys muslimska studentförening att se till att det iranska konsulatet i San Francisco, som övertagits av studenter, inte avvek från den revolutionära vägen.

På den vägen fortsatte hans karriär. Han studerade internationella relationer och doktorerade 1988 med avhandlingen ”Självförsvar i Internationell rätt och politik” i Denver, vid en institution uppkallad efter Madeleine Albrights pappa.

“Han var extremt smart”, enligt professor Tom Rowe som ledde kommittén som granskade avhandlingen. ”Zarif är en person som tror på kraften i dialog och diplomati.”

Det fick han användning för som diplomat och ambassadör i FN, innan han blev utrikesminister 2013. Men frågan är hur mycket utrymme det finns för dialog och förhandling i den nuvarande konflikten med USA där ingen tycks vilja ge vika.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum