Avatar

Bistånd

av Håkan, Göteborg, måndag, november 11, 2019, 18:50 (243 dagar sedan) @ Pinja

Artikeln är inte bakom betalvägg, Pinja, men skärmen görs halvmörk och en stor ruta kommer upp med förebråelsen att jag tycks använda annonsblockerare - vilket jag gör och inte kommer att plocka bort trots DNs behov av sådana pengar som komplement till de statliga miljonerna från skattemedel.

Men man kan ju läsa artikeln i halvskymningen ändå i den del av skärmen som förebråelsen inte täcker, men efter att ha kommit sådär halvvägs tröttnade jag och av liknande orsaker som du Pinja.

Ända sedan jag under de tre sista åren på åttiotalet bodde i Hanoi och var kontrakterad som tekniskt ansvarig i ett projekt att få byggt tio bogserbåtar och fyrtio pråmar på två vietnamesiska varv, allt finansierat med pengar från SIDA som ett sidoprojekt till Bai Bang, har jag åsikten att bistånd sällan är meningsfullt.

Det skulle bli ett mycket långt inlägg om jag ens skissade på en helhetsbild av det jag såg inifrån under dessa år, men en illustration till det Pinja tar upp är att pappersbruket i Bai Bang kom till då Olof Palme efter att USA lämnat in och flytt funderade på vad Vietnam nu bäst behövde, och han kom på den i och för sig riktiga tanken att utbildning stod högt på prioriteringslistan. Skolor och lärare fanns, faktiskt, men skolböcker...och papper till skrivböcker...och där föddes Bai Bang projektet - Vietnam skulle bli självförsörjande på papper.

Vad denne socialist liksom alla socialister i alla tider och än i dag inte har minsta förmåga att se är helhetsbilderna. Konsekvensanalyser är inte deras starka sida, och det mesta av viktiga frågor sköts på framtiden i idealismens och välgörenhetens namn.

Frågor som energiförsörjning, råvaruförsörjning, vägnät för transporter till och från, fordon för transporter, arbetskraft, yrkesutbildning av densamma, infrastruktur runt fabriken (som avsågs bli den största i Sydostasien på den tiden) underhåll av maskinparken (med behov av hårdvaluta för inköp av reservdelar och service, vilket inte kunde betalas med de Dong som skolorna betalade för pappret...) osv osv.

Så blev det också som det blev, tiodubblad kostnad jämfört med budgeten för svenska skattebetalare vilket bland annat gick till feta löner och generösa kontraktsvillkor för några tusen mest svenska biståndsarbetare och många medföljande familjemedlemmar, kopiöst svinn av material och utrustningar som fick delar av Hanois svartmarknader att växa till sig, nybyggda hus runt om i distriktet där vietnamesiska projektmänniskor på de höga och mellanhöga nivåerna bodde, och ett antal sidoprojekt som det jag blev delaktig i och flera andra med sammanlagt många hundratals millioner i egna budgetar, för att lösa de problem som uteblivna konsekvensanalyser i ett tidigt skede skapat.

Kunde hålla på ett tag till...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum