Avatar

Det blev inget köpt

av Håkan, Göteborg, söndag, december 29, 2019, 23:05 (222 dagar sedan) @ Excel 319

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/reningsverk-slappte-ut-bajsvatten-i-hav
Kommentaren att utspädningseffekten i havet är väldigt effektiv är väldigt bra. Synd att den kunskapen inte fanns när lagen klubbades.

Kunskapen fanns, Excel 319, men lagen är ett resultat av ett avtal några år tidigare, Helsingforsavtalet, som handlade om att förbjuda toalettavfall från fartyg i Östersjöområdet.

Det var kryssningstrafiken som då var i fokus, men det svenska lagstiftare och politiker inte förstod då de skrev på är att din och min båt, Excel 319, i lagens mening är fartyg.

Så fast installerade toaletter får inte användas annat än till en egen hålltank, men en potta är inte en juridisk toalett så den får användas. Att pinka eller skita över relingen är också som i alla tider legalt.

Men vad vore Sverige utan sina politiker? "Vi" bestämde snabbt att detta inte bara skulle gälla för Östersjön utan för alla svenska vatten, jajamensan. Och alla svenska vatten inkluderar ju alla inre vatten eller hur? Så nu är alla landets hundratusen sjöar och oräkneliga vattendrag en del av toalettförbudet.

Så du roddbåtsägare i en sjö någonstans i Sverige, pinka lugnt, men du som har en båt med vattentoalett i någon av de större sjöarna, passa dig noga för att använda den. Ha med en potta i stället som en god samhällsmedborgare och dra ditt strå till miljöstacken.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum