Avatar

Det blev inget köpt

av Seawolf @, tisdag, december 31, 2019, 08:20 (221 dagar sedan) @ Håkan

Min kommentar om kunskapen var ironisk, men det syns ju inte när jag skriver. Vänern börjar bli näringsfattig och vassen försvinner på fler och fler ställen, så den skiter jag i.


Jag lägger nu mitt inlägg direkt under ditt, Excel 319, så kedjan av tankar förhoppningsvis blir lätt att följa.

Jag minns att Seawolf för några år sedan påpekade att det övergripande problemet med haven inte är övergödning annat än lokalt, som till exempel för det mycket trångt instängda Östersjön, men i det stora är brist på näringsämnen för att hålla igång ekosystemen.

Ett tecken på sådan brist är klart vatten med fantastiska miljöer för turister som snorklar eller är scubadivers.

Kanske några kommuner runt Vänern börjar fundera på snorkelturism?

Håkan

Det räcker inte med stort siktdjup för att locka med snorkelturism. Det skall finnas något att se på också, och Vättern är tämligen steril på botten jämfört med koraller, dessutom har den väldigt kallt vatten.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=431513

Den minskade näringshalten i Vättern har även vissa nackdelar: "Visserligen får de 20-talet yrkesfiskarna runt sjön mindre fisk i sina nät som en följd av det här, men sjön mår bättre och hundratusentals människor som bor runt sjön får ett bra dricksvatten."
Så det kanske är dags att ge investeringsstöd till båtägare i Vättern så de via avfallskvarnar kan finfördela och släppa ut de substanser som biologin i sjön lider brist på?

Vänern är inte där ännu, och vattnet är mera humusfärgat så snorkelturism är nog aldrig aktuellt.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum