Avatar

Curt Nicolin

av Pinja, måndag, januari 06, 2020, 11:51 (91 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Pinja, måndag, januari 06, 2020, 15:02

Jag var inne hos min lite äldre granne härom dagen om hjälpte honom byta lite lampor. På vägen ut sneglade jag lite i hans bokhylla och fick se denna som väckte mitt intresse. Givetvis fick jag låna den. Det är en fantastisk liten bok på många sätt. jag har googlat lite och sett att den utgivits på nytt förra året, och det har ordnats seminarier om boken och om dess författare. Innan jag skriver mer, är det någon annan som läst boken någon gång. Utgiven 1973.

[image]

Pinja


Lite sent svar, Pinja, men jag tyckte mig minnas något och i dag letade jag lite i alla mina bokhyllor och hittade just den utgåvan du talar om.

Jag är säker på att jag läst den men troligen för många år sedan, klisterprislappen på baksidan säger 30:- och det tyder på ett antikvariat, boken ska nu läsas igen.

Kollade naturligtvis direkt på de inledande sidorna och tänkte att det är fan vad gammal jag måste vara, språket och ordval och grammatik är ju från forntiden...

Men jag mindes också en annan bok som jag läste för länge sedan och den fann jag också, med titeln "Riv Pyramiderna!" av Jan Carlzon.

Den ska jag också läsa igen och jag började redan nu vid tangentbordet så smått och lyckades komma loss först på sidan femton...

Jan Carlzon var den man som påverkade hela flygbranschen, från att det inrikes Linjeflyg hade varit en trist skugga av det internationella SAS till att också SAS blev väldigt annorlunda än innan och det spred sig snabbt i världen.

Med ord av Fänrik Stål, Jo, därom kan jag ge besked, Om herrn så vill, ty jag var med.

Håkan

Jag har gjort liknande reflektioner vad gäller språk etc. Håkan. Med det som både fascinerar, imponerar och skrämmer mig med Curts text är dels hur klart och pedagogiskt hand lägger fram orsakssambanden. Ofta men några enkla räkneexempel. Samt hur otroligt hårt ansatt av socialistiska idéer samhället fortfarande var vid denna tid. En annan skillnad mot dagens situation som jag tycker mig märka , och som jag även känner igen från min egen fars generation, är att alla människor, både i näringsliv och det offentliga, bar på en strävan att bygga upp samhället till allas gagn så att säga. Idag är det inte längre så. Varför inte är en intressant men svår fråga att svara på.

Pinja

PS: Bifogar ett litet smakprov på texten från bokens sista kapitel.
[image]


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum