Avatar

Curt Nicolin

av Håkan, Göteborg, tisdag, januari 07, 2020, 15:50 (214 dagar sedan) @ Pinja

Riktiga påpekanden Håkan. Men jag ser också det hela mera som ett principiellt resonemang. Huvudintrycket jag fått av de "privatiseringar" som gjorts är att man haft en naiv övertro på "marknaden", när det i själva verket är egenföretagandets smidighet, kompetens och effektivitet som man velat utnyttja. Lättare sagt än gjort, men utan ideologiska skygglappar går det betydligt enklare, tror jag.

När jag läste Curt Nicolins lilla bok och insåg hur förfärande starkt det socialistiska tänkandet var under 70-talet, slog det mig att det kanske är därför som det motsatta ideologiska tänkandet blivit så starkt hos m, och tidvis även hos l och kd. Särskilt m förfäktade länge en uppenbar övertro på "marknadslösningar". Friskolorna är väl deras främsta misslyckande som eftervärlden har att hantera.

Pinja

Jag håller med om det du skriver, Pinja, inklusive att Seawolf egentligen menade det mer principiellt än det blev formulerat (få se hur den biten går vidare), och som jag tror jag många gånger har uttryckt det är det vi kallar marknadskrafter oöverträffade i mänsklighetens historia i att skapa produkter och tjänster.

Men och ett mycket viktigt men, det bygger på frivillighet och valmöjligheter och också ett effektivt kontroll- och reglersystem av bland annat lagar för att hindra att det blir utnyttjande av människor och rovdrift på miljö och annat vedervärdigt - som socialism sedan hundra år utan undantag visar oss avskräckande exempel på. (Så fick jag in den också...)

Valmöjligheten bygger i sin tur på att det finns flera erbjudanden att välja på, i var stund ett val behöver göras, och att det är slutanvändaren som då håller i pengarna.

Inget av detta uppfylls i den sortens privatiseringar vi sett de senaste årtiondena.

Ämnet kunde fylla böcker...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum