Avatar

Ett intressant alternativmedia...

av Håkan, Göteborg, tisdag, mars 03, 2020, 15:11 (131 dagar sedan) @ Seawolf
Ändrad av Håkan, tisdag, mars 03, 2020, 15:28


Japp, Björn Gillberg är en faktabaserad person, och han säger samma saker som jag.

Men alla som försökt prata med t.ex. Jehovas vittnen vet att fakta kan aldrig bita på religiöst troende eller andra -ism-fångar.

Om det inte vore för en insikt i vad för företeelser som upptager en stor del av väljarnas sinnen (Mello, trams-reality, damtidningar, gör-om-mig, fotboll mm.) så skulle man aldrig förstå varför valresultaten ser ut som de gör.

Det enda Björn Gillberg missar är att beskriva hur stängningen av kärnkraft i Sverige medför ökningar av fosslikraftsproduktionen i EUropa.

Jag har sett ganska många av hans inlägg vid det här laget, Seawolf, och jag gillar också det sakliga framförandet - lite kul också att tänka på hans rötter i miljöfrågor samtidigt som han uppenbarligen ser MP som en samling tokar.

Jag tror han i olika inlägg har nämnt den effekt av att stänga kärnkraftverk som du nämner, och det går nog att leta fram i så fall.

En sak jag fäste mig vid var att också de kärnkraftverk som blir kvar efter stängningarna i Ringhals går mot sitt slut av åldersskäl redan inom sådär tio år - och inte ett enda nytt kärnkraftverk kan ha kommit mer än lite drygt halvvägs till start innan dess även om projektering startar i dag.

Detta tänkte jag på speciellt då jag nyss sett ett timslångt föredrag om hur paradigmskiften inom teknik och samhällsstrukturer sker exponentiellt och inte linjärt vilket alla så kallade prognosinstitut brukar utgå från.
I dag har alla bilfabriker med tydlig brådska börjat ta fram eldrivna personbilar och mindre transportfordon, och också tyngre sådana för bruk i begränsade geografiska områden där de regelbundet kan laddas.

Gillberg talade ju om vilken enorm utbyggnad av elproduktion och -distribution som detta kräver, förutom bibehållandet och upprustning och underhåll av befintlig, och att inte en enda politiker verkar agera.

Kombinera med en trolig exponentiell ökning och plötsliga totala övergående till elbilar, vilket kommer att ske under den tioårsperiod kvarvarande kärnkraftverk avslutar sina liv.

Sådana exponentiella och plötsligt dramatiskt branta kurvor finns det många exempel på genom tiderna, ett inhemskt exempel är hur företaget Facit med mekaniska räknemaskiner "inte såg det komma" när elektroniken gjorde sitt intåg.

Vad händer i samhället då det inom tio år inte längre tillverkas en enda bil med förbränningsmotor? Volvos motorfabrik i Skövde? Minskningen av antalet bensinmackar, vilket i sig kommer att följa en sån där exponentiell kurva...

Ska leta efter det där föredraget, han som talar är visserligen något påfrestande självmedveten men det han säger och ger exempel på är värt lite tålamod med hans stil.

Håkan

PS
Det gick fort att hitta föredraget, det finns många intressanta bilder att se också.

https://www.youtube.com/watch?v=y916mxoio0E

DS


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum