Avatar

En båtrelevant fråga

av Håkan, Göteborg, måndag, april 13, 2020, 17:13 (1446 dagar sedan) @ Excel 319

Vem som hanterat situationen bäst kommer att analyseras och åter analyseras efteråt. Vi vet ännu inte vad som kommer att hända när andra länder börjar öppna upp, eller vad som händer till hösten. Problemet är att ingen vet vad som hänt om en annan väg valts. Befolkningstäthet, familjesammansättning, rörelseschema, allmänt hälsotillstånd m.m. är faktorer att väga in i ekvationen och inget land är det andra likt. Håller med Pinja att våra glest befolkade länder är i nuläget en fördel.

Det har skrivits mycket skit här på Planket om den svenska skolan, men nu måste väl de flesta ändra uppfattning. Så många pandemiexperter och virologer som kommit fram på så kort tid är fantastiskt. Finns väl inte ett fora som inte har ett antal experter.

Jag såg ett reportage på tv:n i går om våra beredskapslager som skrotats. Som jag tolkade det var det inga mängder av materiel eller mediciner som varit gångbara nu. Beredskapslagren var gjorda med inriktning på fullskaligt krig och inte en pandemi.

När det gäller funderingen till morpheus och mig förstår jag den inte. Går den att utveckla till något begriplig eller ska jag tolka den ordagrant och att du Håkan i så fall hade otur när du tänkte?


För att börja med det sista, Excel 319, så var min fundering om det där att vi alla ska avstå från att resa någonstans något som gäller alla.
Det var det hela, och det borde inte vara obegripligt.
Det handlar om den där mänskliga tendensen att tänka att "ja men visst måste vi alla osv, men just så som jag..."

Den viktigare frågan, om beredskapslager, handlar om att sådana naturligtvis inte ska ligga där de ligger orörda i långliga tider.


Jag börjar också med det sista. Beredskapslagren omsattes hela tiden, på det som hade bäst före datum.

Jag förstår att det för storstadsmänniskor kan vara svårt att förstå att det finns platser man kan åka till utan att behöva ha närkontakt med andra. Bifogar därför en bild där smittrisken är minimal, och så ser det ut stor del av säsongen.
Om jag åker dit eller till en liknande plats, efter att ha handlat mat via nätet med "hemtransport" till bryggan, förstår jag inte vad som är fel. Spridningsrisken är obefintlig. Inte ska jag väl behöva sitta hemma i någon sorts solidaritetsroll bara för att andra har valt att bosätta sig där det är "överbefolkat" både på land och på vattnet?

För att nu börja med det sista, om storstadsmänniskor och deras bristande förståelse, så är det en fin miljö din bild visar Excel 319.
Din text är också helt i linje med det jag skrev att "visserligen måste vi alla men inte just jag, eftersom osv osv".

Att beredskapslagren ständigt förnyades också i Sverige tror jag är riktigt åtminstone delvis och fram till början nittiotalet, därefter grep den euforiska framtidstroende idiotin de flesta men tydligen inte i Finland.

Och vem har någonsin sagt att beredskapslagren enbart handlar om krig? De har i alla tider också funnits för att hålla landet med livsnödvändiga varor i händelse av stopp i transporter oavsett orsakerna.
Sedan årtionden har forskare också varnat för pandemier, och många har också varnat för känsligheten i just-in time-strukturerna i näringslivet.

Men som med allting måste det först hända något och därefter vidtages åtgärder. Litegrann, lite i taget, sådär lagom.

Förmågan hos väljare att belöna politiker med röster är noll om politikerna säger "what if…?" och fortsätter med att detta måste vi använda skattemedel att förbygga, för bortom horisonten mullrar det oroväckande.

Däremot får politiker röster om de säger att allt nu har blivit jättebra, trots föregående regering, och tillsammans ska vi göra det ännu bättre och inget kommer att kosta något.

Jaja.

En liten måndagsfundering blev det...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum