Avatar

Åsne

av Håkan, Göteborg, lördag, april 25, 2020, 18:50 (1433 dagar sedan) @ Cthulu

Inom samma ämne så verkar även jag ha blivit gammal. Läste lite om hur det gick till på slakteri och nu har jag och frun gradvis flutit över lite mot veggiekäk. Försöker hoppa över kött och fisk 5-6 dagar i veckan. Ost och ägg är dock ett undantag men jag ogillar fundamentalister, oavsett område. Skaldjur kommer jag heller aldrig ge upp men det äter vi kanske bara någon enstaka gång i månaden.

Stordriftsmentalitet och köra mat världen över suger men är tyvärr ett måste om vi alla, givetvis för många människor, ska kunna äta de mängder som vi äter. Vilka blir nästa att förespråka 1-barnspolitik?

Min londondotter har periodvis varit nästan vegan, Cthulu och Pinja, delvis genom att bo ihop med människor med olika sorters livssyn men redan innan hon flyttade från Sverige hade hon börjat bli åt det vegetariska. Hon varierar sig numera lite mer, hon börjar ju bli vuxen, det lilla livet...

Om man avstår från kött efter att ha sett hur det går till i ett slakteri borde man också avstå från både ost och ägg av motsvarande skäl. Kolla lite hur det går till i dom verksamheterna.

Och fisk, massavlivning med kvävning som dödsmetod, kombinerat med att pressas ihop i fångstredskapen.

Själv är jag allätare men med väldigt lite kött ändå, och med hänvisning till det jag nämnde tidigare inkluderar det hund, orm, groda, gräshoppor, levande fisk, levande skaldjur och troligen en del jag inte ens visste om då jag åt det, man har ju vatt runt i världen…

Håller med om att stordrift är ofrånkomligen nödvändigt för att hålla snart åtta milliarder människor med tillräckligt många kalorier var dag så tillräckligt många når den ålder de förökar sig, hittills finns det tillräckligt med mat sett globalt och över tid - vilket inte på något sätt innebär att svält och undernäring med påföljande fysiska och mentala konsekvenser ska bortses ifrån.

Men jorden befolkning ökar, om än i avtagande takt, och det skulle den inte göra om det inte fanns tillräckligt med mat.

Befolkningen skulle inte heller öka om det genomsnittliga antalet barn per kvinna understiger cirka 2,1. Om inga sjukdomar eller olyckor skulle inträffa räckte det med 2,0.

Skulle en ettbarnspolitik genomföras globalt och verkligen fungera vore den sista människan död, biologiskt sett, inom ett eller två århundraden. Långt innan dess skulle dock alla samhällen ha upphört att fungera med snabbare förlopp som konsekvens.

Det är bara att använda lite matematik, och gärna sådana där Roslingska lådor med korrekta antal människor i olika åldersgrupper, så ser man.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum