Hur mitt båtliv skulle se ut

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, april 22, 2010, 21:31 (5119 dagar sedan) @ cptn G

Alltså, vad är det för båtliv du vill ha? Förutom ståhöjd.

Hur mitt båtliv skulle se ut om jag hade en båt
Hur skulle då mitt båtliv se ut?
Tja, till och börja med tycker jag det är kul att fixa med båten på hösten, vintern och våren. Snygga till, förbättra, ändra lite. Det som var tråkigt med Misilen var att mycket av tiden gick till årligt underhåll, dvs man fick göra samma sak om och om igen. Därav önskemålet om en plastigare båt där merparten av insatserna håller längre än på en båt med mahognyöverbyggnad och teakdäck. Det är härligt att ha haft, men jag är inte där längre.

På sommaren då, den sjösatta säsongen?
Jo, någon långseglare är jag inte. Och ingen hamnliggare heller. Jag vill kunna ge mig ut i mellanskärgården på helger med vackert väder och någon sammanhängande vecka under semestern med familjen. Och någon gång ibland med polare. Båten skall kunna kappseglas på ganska grundläggande nivå med en besättning på 2-3 man.

Och jag behöver heller inte alla bekvämligheter i världen eller perfekta passformer (det ordnar jag själv...), men det får inte vara en skräpbåt med risk för att sjunka vid grundstötning i tre knop, men den behöver inte heller kunna hålla för att damma in i graniten för full fart.
Jag behöver inte ens ståhöjd för egen del, även om ruffen på 1,40 var lite väl låg på Misilen. Fast pentry vill jag ha, med en ho, ett tvålågit gasolkök (ugn är inte nödvändigt, men naturligtvis trevligt...), en fast kyllåda så jag slipper släpa på en taskigt isolerad lös box. Fyra fullstorlekskojer, dvs över 1,90 långa och minst en 70 cm breda.
Riggen skall vara ganska lättrimmad, och en båt som måste seglas med jättegenua för att flytta på sig går fetbort, det är inte familjevänligt. Därav slutsats att det är 7/8-delsrigg som gäller.
LYS min 1,03 för att kunna ha några att sparras med på kappseglingar, det är för få låglysare och man förlorar tävlingskänslan tyvärr.

Så, vad gör jag för att hitta denna båt?
Jo, jag har en sparad sökning på Blocket inom aktuellt prisintervall, samt några högintressanta modeller där jag inte begränsat med prisparametrar. Jag kollar också Maringuiden, Båtnet, Sailguide, Båtbörsen och Scanboat. Detta flera gånger varje dag. Dyker det upp modeller jag inte känner till läser jag på om dem och väger in alla fakta.

Båtar med ruffen utdragen till skrovsidan går bort av estetiska skäl, det är för mycket husvagn för mig även om det finns jättefina prisvärda välseglande båtar som passar in på ovanstående beskrivning.

Budget är absolut jättemax - förtöjd i hemmahamnen med fina dynor, segel, allmänskick, bottenmålad och klar inkl vagga som väntar på upptagningen - etthundrasextiotusen riksdaler.

Borde faen inte vara omöjligt?

--
So Long, and Thanks for All the Fish


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum