Avatar

Att tänka utanför boxen

av morpheus, onsdag, april 29, 2020, 19:30 (1452 dagar sedan) @ morpheus

På en sån här konstruktion där man inte kan flytta skotpunkten bakåt som på en vanlig segelbåt när vinden börjar pipa i ordentligt får man tänka utanför boxen. Så istället för att flytta skotpunkten bakåt för att på så sätt ändra vinkeln på skotdraget och då spilla vind i den övre delen av seglet får man istället flytta seglet nedåt på förstaget för att åstadkomma samma resultat. Då fick jag montera en avlastare på mittskrovet närmast sittbrunnen och ett block fram vid förstagsinfästningen. Med detta kan jag enkelt tillsammans med fockfallet justera höjden på seglet och snabbt ändra skotpunkten (vinkeln på skotet).
[image]

En annan sak är att ha en enkel och smidig skotlösning för focken då den inte går akter om masten och då man inte har någon kraftutväxling i form av vinschar så får man tänka lite till. Med ett dubbelblock i skothornet och en lina som går i en loop från ena blocket och upp till skothornet och ner igen får man ju en 2/1 utväxling och sedan har jag barberhauls (den blå linan med block) som lyfter ut skothornet vid undanvindar så seglet fyller och med rätt vinkel mot vinden.
[image]

Sedan får man börja tänka lite annorlunda vad gäller att på kryss om båten vill broacha upp mot vinden pga rodertrycket, då måste man istället släppa snabbt på skotet och falla av istället, annars välter man i en kullerbytta.

Om cirka två veckor kan jag troligen avlägga en rapport från en första seglingstur med jollen.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum