Avatar

En trevlig berättelse.....

av Håkan, Göteborg, söndag, maj 31, 2020, 20:40 (40 dagar sedan) @ Seawolf

...ännu en.
https://youtu.be/7DVy3D2eglE

Det där är en rolig berättare, Seawolf, och Chiles roll i Falklandskri...f´låt konflikten var ny för mig och jag tror för alla. Hur var det för dig?

Ett par kommentarer om vad kri---konflikten haft för betydelse för mig är som följer.

Ett av de många kommersiella fartyg som draftades till transporttjänst var Elk, ett RoRo-fartyg med svart skrov som i flera år seglade mellan Göteborg och någon hamn i England och som var borta en lång tid men kom tillbaka och fortsatte segla.

Ett som sänktes var RoRo-fartyget Atlantic Conveyor som var ett ACL fartyg, och det ersattes genom att av de fem stora ACL-fartyg som blev kontrakterade år 1983 byggdes ett på Swan Hunter i England och fick samma namn. Av de övriga fartygen byggdes tre på Kockums och ett i Dunkerque, och alla fem fartygen hade enorma mängder utrustning som levererades av det företag jag då var anställd i, och jag hade de åren jobbet som ansvarig för all tillverkningskontroll.
Under en del perioder hade jag tjugo man engagerade för detta och allt det andra vi också hade i order, spännande tider.

Och så skulle Falklandsöarna få bättre hamnfaciliteter och vi fick order på att låta bygga och installera en flytande hamnanläggning. Den byggdes på varvet Harland and Wolff i Belfast (Titanicvarvet) och jag var där en gång för att kolla upp en del av bygget, gissar någon gång -84 eller 85, och det var första gången jag upplevde att behöva gå igenom en securitypassage med beväpnad vakt för att komma in på hotellet. Det var ju under de åren de hade sin "disturbance" på Nordirland.

Jag minns också att Järnladyn inte verkar ha brytt sig speciellt mycket om avsaknaden av öppen support, vilket ju stämmer bra med allt annat om henne.
Jag ser henne dessutom som den som räddade England från att sjunka i havets djup, bildligt uttryckt, genom att knäcka de dåvarande rent löjliga mängder av fackföreningsrörelser som höll hela nationen i ett ständigt strupgrepp med strejker och maskningar och våld och hot om våld mot avfällingar.
Också om detta har jag egna erfarenheter från många olika jobb i England under sjuttiotalet.

Det jag hör numera är dock att England fortfarande är sig ganska likt, vilket inte heller alls förvånar mig...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum