Avatar

Jag tror Pinja gillar den här artikeln...

av Håkan, Göteborg, fredag, juni 12, 2020, 15:46 (30 dagar sedan)

...och inte bara för att författarinnan är Lena Andersson - det är ju (nästan alltid) inte vem utan vad som är det viktiga.

https://kvartal.se/artiklar/du-usla-nya-varld/

Hon formulerar och utvecklar mycket som jag och andra försökt sätta ord på sedan många år, också här på upa, och för att ta ett ständigt lätt inflammerat exempel som integration av invandrare - att integrera en människa handlar om att bygga om insidan av den människas huvud och personlighet och tankevärld.

Detta kan under vissa förutsättningar göras av människan själv, jag har gjort det några gånger i mer eller mindre utsträckning beroende på i vilka länder och kulturer jag varit bosatt länge nog för att det blev lite av en nödvändighet, men jag har aldrig behövt lämna ifrån mig det tidigare utan bara sätta det lite i bakgrunden.

Och när jag senare var bosatt i ett annat land vart det liknande effekter, och när jag efter några sådana återigen kom till Sverige i början nittiotalet likaså. Allvarligt, efter närmare sex år permanent i andra länder var det inte helt utan en del anpassningsproblematik om än lätta sådana.

Föreställ er då människor som aldrig innan de lämnade sina hemtrakter varit någon annanstans eller tagit del av några andra tankar än de i sin närmaste omgivning och att de nu ska bli integrerade svenskar...

Lena Andersson har en skarp hjärna och penna.

Och förresten angående rubriken, Pinja har under tidigare upa-tider gjort inlägg med och om Lena Andersson men alla får naturligtvis öppna länken...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum