Avatar

Jag tror Pinja gillar den här artikeln...

av Pinja, måndag, juni 15, 2020, 23:10 (27 dagar sedan) @ S-B A-son
Ändrad av Pinja, tisdag, juni 16, 2020, 16:47

Ett av de bärande elementen i den kommunism som med fasansfullt resultat bedrevs av Stalin med anhang var just idén att miljön kan påverka genetiken. Precis det du förfäktar, även om jag tror att du inte är någon sovjetkommunist (smileys en masse).
[quote]
Läs om Trofim Lysenko.

Mvh Sven-Barry, genetiker[/quote]

Jag kommer mycket väl ihåg Lysenko. Men före honom levde Jean-Baptiste Lamarck (1744–1829), och även han kommer jag mycket väl kommer ihåg från gymnasiets kurs i biologi. Han hävdade ju som bekant att förvärvade egenskaper kan ärvas. Denna teori fick dock ge vika för Darvins dito om naturligt urval och Lamarck blev en av vetenskapshistoriens stora förlorare. (Lysenko tog ju upp samma idéer när de redan var motbevisade). Men hör och häpna, inget är så enkelt som man tror i naturen, och idag har man börjat inse att förvärvade egenskaper trots allt tycks kunna föras vidare i vissa fall. Se t.ex. detta google fynd.

http://2000tv.se/pdf/2000V4_05Epigen.pdf

Nu var det ju ändå inte alls detta jag syftade på, och Sven-Barry, jag förfäktar ingenting. Min stilla undring vilade snarare på klassisk Darvinism. Om en grupp människor t.ex. "förfäktar" pacifism kommer de kanske att välja partners som till sin (genetiska) karaktär är mycket lite aggressiva. Och då förs ju detta drag vidare, osv. Kanske är vi mer anpassade till det moderna livet än vi riktigt anar.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum